Amazon Air je v Nemčiji odprl prvo evropsko letališko logistično središče

torek, 10. november 2020

Amazon Air, interna tovorna letalska družba spletnega maloprodajnega velikana, je prejšnji teden odprla svoje prvo regionalno letališko logistično središče v Evropi. Družba si želi hitro vzpostavil mrežo letališč, da bi lahko izpolnila vse večja pričakovanja strank za hitrejšo dostavo naročil.

Evropska letalska tovorna baza je zelo majhna, vendar Amazonu omogoča, da bo sčasoma lahko konkuriral trem velikim logističnim prevoznikom, DHL, FedEx in UPS in si tako povečal tržni delež, saj spletna prodaja hitro narašča po vsem svetu. Še posebej hitro rast dosega v času pandemije korona virusa, ko potrošniki naročajo blago za dostavo na dom in manj kupujejo v tradicionalnih trgovinah.

Regionalno letališko logistično središče Amazon Air se nahaja na letališču Leipzig/Halle v Nemčiji, kjer je lociran tudi eden od glavnih evropskih konkurentov, podjetje DHL. Letališče je povezano z vseevropskim avtocestnim in železniškim omrežjem, kar omogoča tovornjakom, da v 8 urah dosežejo 15 evropskih držav. Novo logistično središče v Leipzigu je veliko 20.000 m2. Tu bodo zbirali pakete iz vse Evrope in jih brez posrednikov odpošiljali do svojih strank, kar bo zagotovilo bolj fleksibilno in cenejšo dostavo.

Amazon Air je najel dve letali Boeing 737-800 pri lizing podjetju GECAS, ter hkrati sklenil pogodbo z letalsko družbo ASL Airlines. Sprva bodo pakete s tema dvema letaloma prevažali z dvema dnevnima letoma. ASL Airlines je del dublinskega podjetja ASL Aviation Holdings in upravlja letala tudi v imenu drugih integriranih logističnih podjetij, vključno s FedExom. Za Amazon bo zagotavljal redne storitve po vsej Evropi.

Dve novi letali sta prvi korak do cilja, da bi imel Amazon do konca leta 2020 v floti več kot 70 letal. Družba si namreč prizadeva razširiti zračne operacije na mednarodni ravni.

Leipzig/Halle je drugo največje letališče v Nemčiji za tovor, takoj za letališčem v Frankfurtu in hkrati peto največje v Evropi. Po podatkih letališke uprave se je septembra 2020 količina tovora na letališču povečala za 18,6 % na 120.758 ton, kar je največja rast na mesečni ravni v zadnjih osmih letih. V prvih treh četrtletjih 2020 se je obseg tovora na letališču medletno povečal za 8,1 %.

Amazon pa širi tudi ameriško omrežje. Amazon Air je pred kratkim iz mednarodnega letališča Louisa Armstronga v New Orleansu začel dnevno odpravljati svoje pošiljke. New Orleans je povezovalno letališče v Amazonovem omrežju, ki Amazon povezuje z drugimi letališči ali večjimi logističnimi centri. Amazon v New Orleansu nima lastnega logističnega centra. Za prenos pošiljk na letala in iz njih skrbijo kar letališki delavci.

Letos se je Amazon povezal tudi z dvema letališčema na Havajih in z enim v Austinu v Teksasu, mednarodno letališče San Bernardino v Kaliforniji pa je izbral za svoje zahodno ameriško logistično središče, ki naj bi se odprlo v začetku prihodnjega leta. Družba prav tako gradi nacionalno logistično središče v vrednosti 1,5 mlrd USD na mednarodnem letališču Cincinnati/Severni Kentucky, kjer si trenutno deli prostor z DHL Express. Novo logistično središče naj bi začelo obratovati poleti 2021.

Trije novi letališki logistični centri bodo znatno povečali sposobnost Amazona, da bo lahko prepeljal več pošiljk in zadostil potrebam po hitremu širjenju spletne trgovine po vsem svetu.

Viri: Factiva, FreightWaves.com

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta in logistike