Amazon je kupil 1.800 električnih dostavnih vozil Mercedes-Benz

četrtek, 03. september 2020

Amazon, največji spletni trgovec v ZDA, je kupil 1.800 električnih dostavnih vozil Mercedes-Benz, kar je doslej največje tovrstno naročilo za tega nemškega proizvajalca avtomobilov. Naročilo je v okviru strategije spletnega trgovca Amazon, da do leta 2040 postane ogljično nevtralna družba. Naročilo obsega več kot 1.200 velikih dostavnih vozil eSprinter in približno 600 srednje velikih dostavnih vozil eVito. Dobave bodo stekle konec letošnjega leta.

Znanstveniki opozarjajo, da se morajo umetno povzročene emisije toplogrednih plinov, kot je ogljikov dioksid, izničiti najkasneje do leta 2050, da bi preprečili dvig svetovnih temperatur za več kot 1,5 stopinje Celzija, kar je tudi določeno v pariškem podnebnem sporazumu. Prometni sektor, vključno s hitro naraščajočimi dobavami spletnih trgovcev, kot je Amazon, je eden glavnih virov emisij ogljika.

Medtem ko je naročilo 1.800 električnih dostavnih vozil pri Mercedesu doslej največje Amazonovo naročilo v Evropi, pa je lani ta spletni trgovec podpisal pogodbo z ameriškim start-up podjetjem Rivian Automotive LLC, da do leta 2030 dostavi 100.000 električnih dostavnih vozil.

Tudi druge dostavne družbe preoblikujejo svoj vozni park v električnega. Januarja 2020 je na primer UPS pri britanski Arrival Ltd. naročil 10.000 električnih dostavnih vozil.

Medtem si tudi drugi avtomobilski proizvajalci prizadevajo, da bi na trg plasirali električna dostavna vozila. Ford Motor Co načrtuje električno različico svojega Transit dostavnega vozila leta 2022, General Motors Co pa bo začel s proizvodnjo električnega dostavnega vozila konec leta 2021.

Viri: Factiva, Associated Press, Reuters

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta in logistike

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije