Amazon se preusmerja na tovornjake na plinski pogon

torek, 09. februar 2021

Amazon.com Inc je naročil več 100 tovornjakov, ki vozijo na stisnjen zemeljski plin, saj se želi preusmeriti s težjih tovornjakov, ki onesnažujejo okolje, na okolju bolj prijazna vozila.

Pandemija korona virusa je v letu 2020 povečala povpraševanje po dostavnih storitvah. Obseg tovornjakov je lani v povprečju presegel ravni leta 2019, medtem ko je promet osebnih avtomobilov upadel. Povečanje transporta po cestah pa hkrati pomeni tudi večje onesnaževanje okolja, saj težji tovornjaki oddajajo višjo stopnjo toplogrednih plinov kot osebna vozila.

Podjetja, ki se ukvarjajo s prevoznimi storitvami, širijo svoje vozne parke električnih vozil, saj si prizadevajo za zmanjšanje emisij ogljika. V ZDA se na primer večina nacionalnega tovora dostavlja s srednje težkimi in težkimi tovornjaki, ki predstavljajo več kot 20 % emisij toplogrednih plinov v industriji, čeprav predstavljajo manj kot 5 % cestnega voznega parka.

Spletni gigant Amazon si prizadeva za uvajanje novih trajnostnih rešitev za tovorni promet in zato že izvaja testiranja številnih novih tipov vozil, vključno z električnimi, CNG in drugimi. Družba Amazon je do sedaj že naročila več kot 700 tovornjakov, ki jih poganja stisnjeni zemeljski plin razreda 6 in razreda 8.

Spletni trgovec, ki mu je lani prodaja narasla za skoraj 38 %, do leta 2040 načrtuje, do bo upravljal ogljično nevtralno podjetje.

Motorje za težka motorna vozila, ki vozijo od skladišč do distribucijskih centrov, Amazonu dostavlja skupno podjetje, ki sta ga ustanovili družbi Cummins Inc in Westport Fuel Systems Inc in ima sedež v Vancouvru. Do sedaj je Amazon naročil pri dobavitelju že več kot 1.000 motorjev, ki lahko delujejo tako na obnovljivi kot neobnovljivi zemeljski plin.

Zemeljski plin pri izgorevanju odda približno 27 % manj ogljikovega dioksida v primerjavi z dizelskim gorivom.

Motorji na električni pogon so za težka tovorna vozila manj primerni kot za povprečna potniška vozila.

Leta 2019 je družba Amazon pri start-up podjetju Rivian Automotive LLC naročila 100.000 električnih dostavnih vozil. Prva dostavna vozila naj bi dostavili letos. Poleg tega je Amazon za svojo evropsko dostavno floto pri Mercedes-Benzu naročil tudi 1.800 električnih dostavnih vozil.

Tudi druga transportna podjetja na različne načine eksperimentirajo, kako bi zmanjšala emisije.

Leta 2019 je ameriško logistično podjetje United Parcel Service Inc objavilo načrte, da bo v prihodnjih treh letih kupilo več kot 6.000 tovornjakov na zemeljski plin. Dodatno namerava podjetje še povečati nakup obnovljivega zemeljskega plina (RNG) v okviru naložbe v višini 450 mio USD, namenjene zmanjšanju onesnaževanja okolja za svojih 123.000 dostavnih vozil.

RNG in zemeljski plin iz fosilnih goriv sta metanska plina in se lahko uporabljata medsebojno. RNG izvira iz razpadajočih organskih snovi, kot so kravji gnoj na mlečnih kmetijah, zavržena hrana na odlagališčih in človeški odpadki v čistilnih napravah. Prav tako preprečuje izpuščanje naravnega metana, močnega toplogrednega plina, v okolje.

Amazon.com, Inc. je globalni spletni gigant. Družbo je ustanovil Jeffrey P. Bezos julija 1994 in ima sedež v Seattlu, v ZDA. V letu 2020 je družbi uspelo povečati prodajo za 37,62 % na 386.964 mio USD, število zaposlenih pa se je v letu 2020 povečalo za 62,66 % na 1.298.000.

Viri: Factiva, Reuters

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta in logistike