Ameriška naftna družba Chevron je z nakupom Noble Energy postala največji akter v izraelskem energetskem sektorju

torek, 28. julij 2020

20. julija 2020 je vodilna ameriška naftna korporacija Chevron kupila družbo Noble Energy za 5 mlrd USD ali 10,38 USD za delnico. Skupna vrednost podjetja, vključno z dolgom, znaša 13 mlrd USD.
 
Noble Energy je majhno podjetje na globalnem energetskem trgu, vendar je pomemben akter v Izraelu, predvsem zaradi njegovega delovanja v vzhodnem Sredozemlju. Kot operativni partner v konzorciju z izraelsko skupino Delek, je Noble Energy odkril več plinskih polj na morju v izraelskih in ciprskih ekonomskih conah. Med največje spadata Tamar, ki so ga odkrili leta 2009 in Leviathan v letu 2010. Odkritje slednjega je bilo takrat največje odkritje na morju na svetu v zadnjem desetletju.Tamar deluje že od leta 2013 in je zelo donosen, medtem ko se je proizvodnja v Leviathanu zaradi regulativnih ovir začela šele konec leta 2019.
 
Noble Energy je dejaven tudi v ameriški industriji skrilavca, ter na plinskih poljih na morju zahodne Afrike, vendar so njegove prevladujoče dejavnosti skoncentrirane v vzhodnem Sredozemlju. Zaradi padca cen nafte na svetovnem trgu leta 2014 in nato leta 2020, se je Noble Energy znašel v zaostrenih finančnih razmerah, kar je odprlo pot Chevronu za odkup podjetja, vključno s prevzemom dolga, po tržni vrednosti 13 mlrd USD.

Zaradi nakupa podjetja Noble Energy je postal Chevron največji akter v izraelskem energetskem sektorju, pa tudi največje energetsko podjetje, ki deluje na vzhodnem Sredozemlju. Morda ga bo pritegnil tudi izraelski sektor energetske tehnologije, ki razvija inovativne izdelke in procese za zelene in tradicionalne vire energije, ki bi jih Chevron lahko uporabil za druge dejavnosti.
 
Čeprav je prevzem glede na svetovne standarde energetskega sektorja skromen, bo imel dolgoročne posledice za Izrael, prav tako pa je pomemben tudi v geopolitičnem smislu. Prihod največje svetovne energetske korporacije v Izrael bo povzročil premike v razmerjih Izraela z zalivskimi arabskimi državami, ki izvažajo nafto, kjer so največje operacije Chevrona po vsem svetu. Prevzem po napovedih EIU ne bo imel takojšnjega vpliva na depresivno gospodarsko rast, glede na svetovni padec cen energije, vendar bo imel veliko vlogo v razvoju sektorja v obdobju 2020–2024 in bo po napovedih EIU okrepil izraelsko-zalivske odnose.

Korporacija Chevron Corporation, ki ima sedež v San Ramonu v Kaliforniji, je v letu 2019 ustvarila 140,2 mlrd USD prihodkov, zaposlovala pa je 48.200 delavcev.

Podjetje Noble Energy, Inc., ki ima sedež v Houstonu v Texasu,  pa je v letu 2019 z 2.282 zaposlenimi ustvarilo 4,4 mlrd USD prihodkov.

Viri: Factiva, The Economist Intelligence Unit

Več informacij o globalnih trendih na področju energetike