Izrael

Predstavitev gospodarstva Izraela

Predstavitev države

Uradni naziv:

Mednarodna oznaka:

Glavno mesto:

Velikost (km2):

Prebivalci (mio):

Uradni jezik:

Vera:

BDP na prebivalca:

Denarna enota:

Čas:

Klicna številka:

Medinat Yisra’el / Država Izrael

IL / ISR

Jeruzalem

20.325

9,2

Hebrejski in arabski

Judovska 74,3 %, muslimani 17,8 %, kristjani 1,9 %, druzi 1,6 %, ostali 4,4 %. 

38.342 EUR (2020)

Novi izraelski šekel (ILS)

Slovenija +1

+ 972 

Večja mesta

Večja mesta Število prebivalcev 
Tel-Aviv 1.427.200
Jeruzalem 1.333.700
Beersheba 750.700
Rehovot 612.600
Haifa 583.400

 

Politični sistem

Politični sistem:

Zvezna republika devetih dežel

Pravni sistem:

Temelji na ustavi iz l. 1920 in spremenjeni l. 1929

Zakonodajna oblast:

Enodomni parlament (Knesset) ima 120 članov, ki so neposredno izvoljeni po proporcionalnem sistemu za štiriletni mandat. Splošno volilno pravico imajo osebe starejše od 18 let.

Volitve:

Zadnje predčasne parlamentarne volitve so potekale v začetku marca 2020.

Vodstvo države:

Predsednika (večinoma figura), izvoli večina članov Knesseta za sedemletni mandat. Reuven Rivlin je nasledil Šimona Peresa 24. julija 2014.

Izvršilna oblast:

Na predčasnih parlamentarnih volitvah, ki so potekale marca 2021, je ponovno slavil Binyamin Netanyahu (Likud), a mu ni uspelo sestaviti vlade. Je pa to uspelo njegovemu tekmecu, nacionalistu Natfaliju Bennettu. 13. 6. 2021 so v Izraelu potrdili novo vlado, ki jo sestavlja 8 strank, mesto premierja pa je prevzel Naftali Bennett, vodja koalicije strank nove desnice Jamina. 

 

Izrael je član WTO (World Trade Organisation) in ima podpisane sporazume o prosti trgovini z EU, ZDA, EFTA, Turčijo, Mehiko, Kanado, Jordanijo, Egiptom ter Mercosur zvezo. Med Izraelom in palestinskimi ozemlji je od leta 1994 uveljavljena carinska zveza.


Vir: EIU; Factiva, junij 2021.

 

Gospodarska politika vlade

Kratkoročno bodo imele prednost obravnave gospodarske posledice pandemije korona virusa. Ekonomska politika se bo preusmerila od takojšnjih ukrepov, povezanih s pandemijo, k uravnoteženju podpore za tiste sektorje, ki jih je kriza najbolj prizadela. Izrael je med najuspešnejšimi državami na svetu glede na stopnjo cepljenja. Do srede februarja 2021 so v Izraelu z obema odmerkoma cepiva cepili več kot četrtino vsega prebivalstva, kar pomeni več kot 2,5 mio ljudi.

Dolgoročno pa se bo vlada posvetila še drugim temam, kot je na primer fiskalna konsolidacija.


Za Izrael ostajajo varnostna vprašanja na prvem mestu. Izrael dojema nestabilnost, ki izhaja iz političnih revolucij v arabskem svetu in iz Irana, kot glavni grožnji. Konflikt s Palestinci ostaja nerazrešen. Izraelske oblasti so naredile znaten napredek pri liberalizaciji gospodarstva, ljudje pa ostajajo zaskrbljeni zaradi socialno-ekonomske neenakosti.

Delitve med verskimi in sekularnimi strankami bodo še naprej predstavljale težave za politično stabilnost in dolgoročno gospodarsko strategijo.Vir: EIU; Factiva, februar 2021._

 

Poglejte si tudi:

Pregled gospodarskih gibanj

Gospodarske panoge