Izraelska vlada je odobrila 1 mlrd EUR spodbud za visokotehnološki sektor

četrtek, 18. januar 2024
 

Izraelska visokotehnološka podjetja so lani zbrala za -60 % manj sredstev

Visokotehnološki sektor poganja izraelsko gospodarstvo in predstavlja 12 % zaposlovanja, več kot polovico izraelskega izvoza, 25 % davkov na dohodek in skoraj petino njegove celotne gospodarske proizvodnje.

Zbiranje finančnih sredstev s strani izraelskih visokotehnoloških podjetij je leta 2023 upadlo za skoraj -60 %. To je najnižja raven od leta 2018.

Kljub izbruhu vojne med Izraelom in Hamasom oktobra 2023 se je upadanje financiranja medletno nekoliko upočasnilo, predvsem v drugi polovici leta 2023.

Kljub temu ostajajo pogoji financiranja za izraelska podjetja v letu 2024 še vedno zelo zahtevna.

Izraelski visokotehnološki sektor, ki je usmerjen v izvoz, je bil v zadnjih dveh desetletjih glavno gonilo gospodarske rasti države, v industriji pa so prevladovala predvsem zagonska podjetja.

Vzporedno z globalno industrijo so izraelska podjetja doživela razcvet, v katerem so po podatkih Start-Up Nation Policy Institute (SNPI), naložbe leta 2021 dosegle rekordnih 29,2 mlrd USD.

Svetovno monetarno zaostrovanje je povzročilo upad naložb po vsem svetu. Po oceni SNPI se je v Izraelu financiranje v letu 2022 zmanjšalo na 17,3 mlrd USD, v letu 2023 pa na 7,3 mlrd USD.

Težave s financiranjem izraelske visokotehnološke industrije so se leta 2023 še povečale zaradi kontroverzne vladne reforme pravosodja, ki so ji vodilni predstavniki industrije nasprotovali.

Vojna v Gazi je prisilila vlado, da je prekinila prizadevanje za reforme, vendar je ustvarila nov izziv, saj je bil znaten delež mlade in pretežno moške delovne sile v industriji, vključno z višjim vodstvom, vpoklican v rezervno vojaško dolžnost.

Predhodni podatki kažejo, da se je financiranje oktobra in decembra 2023 zmanjšalo na 1,3 mlrd USD, kar je najnižja četrtletna številka od leta 2017.

Po podatkih izraelskega podjetja IVC Research, je bilo kljub vojni zmanjšanje tujih naložb v visoko tehnologijo manjše kot pri domačih naložbah.
 

Izrael je odobril 1 mlrd EUR spodbud za visokotehnološki sektor

Izraelska vlada je 15. januarja 2024 odobrila paket spodbud za spodbujanje tehnološke industrije v državi in dvig njenega položaja kot globalnega tehnološkega središča.

V skladu s spodbujevalnim načrtom izraelskega ministrstva za finance in državnega izraelskega organa za inovacije bo ustanovljen zagonski sklad za sodelovanje z zasebnimi vlagatelji, ki bo vložil več kot pol mlrd ILS (približno 125,4 mio EUR) letno v zagonska podjetja z omejenim dostopom do kapitala.

V naslednjih 5 letih bo ustanovljen tudi investicijski sklad za spodbujanje izraelskih institucij k vlaganju v izraelske sklade tveganega kapitala, vreden več kot 4 mlrd ILS ali približno 1 mlrd EUR.


 

EIU napovedi

Po desetletju relativne varnostne stabilnosti in svetovnega tehnološkega razcveta, ki je podpiral izraelski visokotehnološki sektor, so obeti za v prihodnje dokaj negotovi in izraelska podjetja bodo še nekaj časa čutila vpliv vojne.

Vendar glede na to, da izraelske oblasti ohranjajo široko podporno politično okolje, bi morala moč Izraela v določenih sektorjih, vključno s kibernetsko varnostjo, umetno inteligenco in obrambno tehnologijo, ob naraščajočih vojaških izdatkih v Izraelu in po svetu, spodbuditi vsaj delno okrevanje financiranja in sektorske rasti.

Brutalen napad palestinske islamistične skupine Hamas na Izrael je državo potisnil v največji vojaški spopad v Gazi v zadnjih desetletjih.

Vojna bo imela velike kratkoročne gospodarske posledice in gospodarstvo bo padlo v recesijo.

Po napovedih EIU naj bi gospodarska rast v Izraelu letos dosegla 2 %, v letu 2025 pa naj bi rast dosegla 4,4 %. Realna rast BDP bo v letih 2026–2028 v povprečju znašala 3,9 %.

Dolgotrajnejši konflikt bi lahko zmanjšal možnosti za naložbe in dolgoročne možnosti rasti Izraela.

Viri: Factiva, The Economist Intelligence Unit, Reuters

 

Preberite še:


Globalni trendi na področju IKT

Vojna s Hamasom ogroža financiranje izraelske tehnološke industrije

Gospodarstvo ter možnost vstopa na izraelski trg
 


Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: