Vojna s Hamasom ogroža financiranje izraelske tehnološke industrije

četrtek, 12. oktober 2023
 

Izraelsko gospodarstvo je močno odvisno od visokotehnološkega sektorja 

Izrael je eno najbolj inovativnih visokotehnoloških gospodarstev na svetu. Aprila 2023 je bilo v Izraelu 9.093 tehnoloških podjetij, kar uvršča izraelski startup ekosistem na 3. mesto na svetu, za San Franciscom in New Yorkom.

Izraelska visokotehnološki sektor ustvari 18 % BDP, v primerjavi z manj kot 10 % v ZDA in približno 6 % v EU.

Približno 14 % vseh zaposlenih dela v sektorju visoke tehnologije in na tehnoloških delovnih mestih v drugih sektorjih.

Izraelsko gospodarstvo temelji na visokotehnoloških izdelkih in izvozu, ki predstavljajo približno 50 % celotnega izvoza, ter na davkih, ki jih dobi iz visokotehnološkega sektorja.

Odvisnost izraelskega gospodarstva od visokotehnološkega sektorja se je v zadnjem desetletju znatno povečala.

91 % naložb v izraelsko visoko tehnologijo financira zasebni sektor.

Izrael ima med državami OECD najnižji odstotek vladnega financiranja raziskav in razvoja, saj vlada financira le 9 % nacionalnih izdatkov za raziskave in razvoj. Poleg tega je bilo v letih 2021 in 2022 po poročilu približno 80 % naložb tveganega kapitala v visoko tehnologijo ustvarjenih iz tujih sredstev. 

Letos je zaradi svetovne gospodarske upočasnitve in vladnih pravosodnih reform financiranje v sektorju močno upadlo. Propad banke Silicon Valley Bank (SVB) je odstranil ključni vir financiranja, predlagana sodna prenova pa je ogrozila temelje prava podjetij in pravic intelektualne lastnine.

O krizi izraelskega tehnološkega sektorja smo pisali v tem prispevku.

Po podatkih raziskovalnega centra IVC in LeumiTech so visokotehnološka podjetja v Izraelu v prvi polovici leta 2023 zabeležila -70 % upad zbiranja sredstev, vendar se je stopnja ustalila na 14 % padec v Q3 2023 v primerjavi s Q2 2023. To si bili prvi znaki stabilizacije količine in obsega zbiranja sredstev, ki so se počasi začela vračati na ravni iz leta 2018-2019.

Leta 2023 so zagonska podjetja skupaj zbrala približno 5 mlrd USD v primerjavi s 16 mlrd USD lani in rekordnimi 26 mlrd USD leta 2021. Leta 2019 je financiranje zagonskih podjetij doseglo 10,4 mlrd USD.

Naložbe v izraelski visokotehnološki sektor so široko zasnovane, čeprav prevladujejo področja kibernetske varnosti in umetne inteligence (AI).


 
 

Konflikt s Palestinci ogroža okrevanje izraelskega tehnološkega sektorja 

Analitiki pričakujejo, da se bodo mednarodne naložbe v sektor v naslednjih nekaj tednih in mesecih upočasnile. Pri tem opozarjajo tudi na to, da številne letalske družbe po vsem svetu ustavljajo lete v in iz Izraela.

Kljub temu nekateri analitiki pričakujejo, da si bo izraelski tehnološki sektor opomogel na enak način, kot se je v preteklih spopadih s Palestinci in skrajneži Hezbolaha, Izrael pa bo še naprej ena najprivlačnejših tehnoloških investicijskih destinacij.

Ker je velik del države prizadet zaradi napadov, tehnološka podjetja uporabljajo svoje pisarne za zbiranje zalog za vojake, saj je veliko od 300.000 rezervistov, ki jih je Izrael vpoklical, zaposlenih v tehnološkem sektorju. Večina tistih, ki niso bili vpoklicani, sedaj delajo na daljavo.

Ameriški sklad tveganega kapitala Insight Partners je napovedal, da bo prispeval do 1 mio USD donacij vnaprej odobrenemu seznamu dobrodelnih organizacij v Izraelu, saj ocenjuje, da je to ključna priložnost, da stojijo ob strani izraelskim prijateljem in partnerjem.

Izraelska Agencija za inovacije opozarja, da bodo prihodnji meseci bodo za izraelski visokotehnološki sektor kritični.


Viri: Factiva, Reuters, The Times of Israel

 

Preberite še:


Globalni trendi na področju IKT

Gospodarstvo ter možnost vstopa na izraelski trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: