Izrael

Gospodarske panoge Izraela


Preučite predstavitve gospodarskih panog po področjih:

Področje


Gospodarstvo ter možnost vstopa na izraelski trg

Vpogled v trg

Izrael ima tehnološko napredno tržno gospodarstvo.

Rezani diamanti, visokotehnološka oprema in farmacevtski izdelki so med vodilnimi v izvozu. 

Izrael veliko sredstev nameni za raziskave in razvoj. Izraelski tehnološki inkubatorji so pripomogli, da je Izrael svetovno znan po visokotehnološkem podjetništvu.

Država je vodilna v svetu po številu start-up podjetij. 

Izraelska dohodkovna neenakost in stopnja revščine sta med najvišjimi v državah OECD.
 
V storitvenem sektorju, ki ustvari 82 % BDP, je turizem eden najpomembnejših segmentov. 

Slovenija je v letu 2022 v Izrael izvozila za 103 mio EUR blaga, od tega so največ (24 %) predstavljali električni stroji in oprema.


Industrijski sektor

Industrijski sektor ustvari 17 % BDP in zaposluje okoli 1/5 delovne sile.

Pomembnejši segmenti izraelskega industrijskega sektorja so proizvodnja kemičnih izdelkov, zdravil in plastike ter visoka tehnologija (aeronavtika, elektronika, telekomunikacije, programska oprema, biotehnologija itd.). 
 
Izrael je v letu 2022 beležil rast industrijskega sektorja v višini 9,2 %. V letu 2023 EIU napoveduje 0,8 % rast industrijskega sektorja, v letih 2024 in 2025 pa rast v višini 4 % in 4,2 %.
 


Tržni izzivi

 • Gospodarska rast se bo v Izraelu po napovedih EIU opazno upočasnila, zlasti v prvi polovici leta 2023.
 • Inflacija, naraščajoče obrestne mere in oslabljeno svetovno povpraševanje zavirajo splošno gospodarsko aktivnost.
 • Izrael je majhen trg in zrel v številnih sektorjih, zato se tuja podjetja, ki šele vstopajo na trg, soočajo z močno lokalno in mednarodno konkurenco.
 • Čeprav obstajajo precejšnje priložnosti, povezane z velikimi infrastrukturnimi projekti v številnih sektorjih, mnogi od teh projektov temeljijo na modelu financiranja javno-zasebnega partnerstva. Za mala in srednje velika podjetja je pogosto težko pridobiti začetni kapital, ki je potreben za tovrstne projekte.

 
Priložnosti na trgu

 • Izrael ima malo prebivalcev, a visok dohodek na prebivalca. Potrošnja gospodinjstev na prebivalca je že prehitela Francijo in je zdaj enaka Nemčiji. Trg potrošniškega blaga se širi, k čemur pripomore relativno visoka rast prebivalstva. 
 • Vlada močno podpira tuje naložbe, predpisi o nakupih, združitvah in prevzemih pa so podobni predpisom za lokalne vlagatelje. 
 • Na voljo so tudi precejšnja nepovratna sredstva, kljub nekaterim zmanjševanjem spodbud za večja podjetja in tista, ki vlagajo v področja, ki so že precej uspešna. 
 • Trg ponuja priložnosti za izvoznike vrhunske tehnološke opreme, ki jo je mogoče integrirati v izraelske sisteme, bodisi za domačo uporabo ali za ponovni izvoz. 
 • Številne priložnosti za izvoznike, poleg sektorja IKT, ponujata tudi obrambna industrija in zdravstvo.
 

Vstop na trg 

 • Osebne povezave so za Izraelce izjemnega pomena, zato so pri prvem poslovnem obisku zaželena priporočila.  
 • Pomembno je vzpostaviti sodelovanje z lokalnimi predstavniki, ki imajo dobre poslovne povezave v panogi, ustrezna tehnična znanja in zmogljivosti poprodajnih storitev. 
 • Izraelska industrija na splošno raje kupuje blago prek lokalnega zastopnika, ki bo lahko zagotovil garancijo in poprodajne storitve. 
 • Zaradi majhne geografske velikosti Izraela, imajo distributerji in zastopniki običajno ekskluzivne pravice do zastopanja.


Gospodarske panoge Izraela – Živilska industrija

Vpogled v trg

Poraba hrane v Izraelu predstavlja približno 15 % vseh izdatkov gospodinjstev. Približno 25 % porabe hrane predstavljajo izdatki za sveže sadje in zelenjavo.

Izrael ima veliko in sofisticirano živilsko-predelovalno industrijo, ki zagotavlja široko paleto živilskih izdelkov. V državi je skoraj 2.000 podjetij, ki se ukvarjajo z neko obliko predelave hrane.

Sektor je raznolik in sodoben, zlasti v primerjavi z večino sektorjev v širši regiji.


Konkurenti na trgu

Vodilni proizvajalci v izraelskem prehrambnem sektorju so:
 • Tnuva Central Cooperative
 • Osem v lasti Nestléja
 • Strauss Group
 • Israel Edible Products
 • Tivall (zdaj del Osema)
 • Meir Ezra Group
Številna multinacionalna podjetja, vključno z Nestlé, Unilever, Pilsbury, Danone, Knorr, Heinz/Starkist, Procter & Gamble, Del Monte, Cadbury Schweppes, Yoplait, Coca-Cola, PepsiCo in Best Foods, so uspešno vstopila na trg z licenčnimi pogodbami ali v partnerstvu z lokalnimi proizvajalci hrane.


Košer hrana

Zaradi zahtev po košer hrani, je bil Izrael prisiljen razviti razmeroma velik živilsko-predelovalni sektor. Klub temu, da Izrael uvaža tudi ne-košer živila, ta predstavljajo manj kot 5 % hrane, tržni kanali za takšne izdelke pa so omejeni. Približno 60 % izraelskega prebivalstva uživa samo košer hrano in vsi večji supermarketi imajo na zalogi izključno košer izdelke.

Košer živila so živila, ki so v skladu z judovskimi prehranskimi predpisi kašruta (zakon o prehrani). Tovrstni izdelki so nastajajoča tržna niša v svetovni proizvodnji hrane, saj jih poleg judovskih potrošnikov uživajo tudi drugi, predvsem tisti, ki jih zanimajo zaznane koristi za zdravje, potrošniki iz drugih verskih skupin, vegetarijanci in potrošniki z določenimi alergijami na hrano.
 

Celično kmetijstvo

Prehranska varnost, zdravje ljudi in okoljske skrbi spodbujajo razvoj celičnega gojenja kmetijskih proizvodov.

Številna zagonska podjetja za celično kmetijstvo s sedežem v Izraelu privabljajo investitorje iz svetovne industrije proizvodnje hrane.

Glavni konkurenti v tem segmentu so:
 • podjetje BioMilk (Wilk), ki razvija trajnostno, laboratorijsko gojeno mleko.
 • Podjetje MeaTech, proizvajalec gojenih mesnih izdelkov, ki razvija komercialno celično zamenjavo za tradicionalno gojeno meso. Podjetje poleg svojih piščančjih in govejih celičnih linij razvija tudi prašičje celične linije, z namenom prihodnje množične proizvodnje gojene svinjine.
 • Podjetje Future Meat Technologies, proizvajalec gojenih mesnih izdelkov.
 • Podjetje NewCo (skupno podjetje podjetja Tnuva in biotehnološkega podjetja Pluristem Therapeutics ). Novo skupno podjetje bo razvijalo, izdelovalo in tržilo živilske izdelke na osnovi celic.


Napovedi

Fitch Solutions napoveduje, da se bo poraba hrane v Izraelu v letu 2023 medletno povečala za 4,7 % in bo dosegla 139,1 mlrd ILS (39,35 mlrd EUR).

Izraelski potrošniki vse bolj prevzemajo zahodne trende v živilskem sektorju, zato se bo povpraševanje po bolj zdravih izdelkih povečevalo.

Meso in perutnina ter mlečni izdelki sta dve največji kategoriji izdatkov za hrano v Izraelu. Po napovedih naj bi skupna poraba v teh dveh sektorjih v letu 2023 dosegla 40,6 mlrd ILS (11,48 mlrd EUR) in 29,9 mlrd ILS (8,45 mlrd EUR).


Največja izraelska podjetja v živilski industriji

Podjetje Prihodki v mio EUR (2022)
Strauss Group Ltd. 1.699,71
Neto M.E. Holdings Ltd. 1.168,69
Neto Malinda Trading Ltd. 1.051,58
Osem Investment Ltd. 1.046,22
Gan Shmuel Foods Ltd. 210,45
Bergman Industries Ltd. 185,27
Biopet Ltd. 185,27


Ostale perspektivne panoge na trgu

IKT 

V izraelskem majhnem in povezanem gospodarstvu deluje več kot 6.000 start-up podjetij in 80 samorogov (zasebnih podjetij, ocenjenih na 1 mlrd USD ali več). Samo v letu 2021 se je klubu samorogov pridružilo 42 podjetij. Vedno več zagonskih podjetij je povezanih z umetno inteligenco.
 
Čeprav ima Izrael samo 0,1 % svetovnega prebivalstva, država privabi 13 % svetovnih naložb v kibernetsko varnost, je na prvem mestu po izdatkih za raziskave in razvoj na BDP in ima 2. najvišjo stopnjo financiranja tveganega kapitala na prebivalca na svetu, takoj za Singapurjem.
 

Umetna inteligenca (AI) 

Izraelska vlada želi Izrael uvrstiti med 5 najboljših držav za razvoj tehnologije AI. Za dosego tega cilja namerava vlada v to industrijo vložiti znatna sredstva.
 
Izrael ostaja vodilni v smislu nadarjenosti in števila zagonskih podjetij z AI, z ekosistemom, ki vključuje več kot 1.500 podjetij, ki delujejo v vesolju.
 
Analitiki napovedujejo, da se bodo prihodki v sektorju AI v naslednjih 4 letih potrojili.
 
Osredotočenost vlade na AI ustvarja priložnosti za sodelovanje s tujimi podjetji z napredno AI, zlasti na področju obrambe in oblikovanja.  

 
Zdravstvo 

Izrael ima vse več starega prebivalstva in omejena finančna sredstva. Zato si izraelsko Ministrstvo za zdravje prizadeva za preusmeritev bolnišnične oskrbe na oskrbo na domu. To povečuje povpraševanje po izdelkih in storitvah, ki bolnikom pomagajo spremljati svoje zdravje od doma.
 
Dobro razvito zdravstveno varstvo v zasebnem sektorju, predvsem na področju zobozdravstvene, očesne laserske kirurgije in plastične/estetske kirurgije, povprašuje po naprednih medicinskih instrumentih in napravah.
Vrednosti USD in ILS so preračunane v EUR po povprečnem letnem deviznem tečaju ECB za leto 2022

 
Viri:

 • Factiva
 • EIU
 • Fitch Solutions
 • Statistični urad RS  


Posodobljeno: maj 2023


Poglejte si tudi: