Ameriški borzni trg v času covid-19

ponedeljek, 07. september 2020


Virus covid-19, ki je povzročil svetovno pandemijo in posledično gospodarski zastoj in recesijo, je imel velik vpliv tudi na poslovanje z delnicami na ameriških borzah. A ne glede na še vedno neugodno situacijo, povezano s širjenjem virusa v ZDA, je borzni trg pričel z okrevanjem in rastjo cen delnic.

V avgustu 2020 je časnik The New York Times objavil informacijo, da je sedaj uradno potrjeno, da so ameriške delnice od začetka pandemije izbrisale oziroma izničile vse izgube in končale najkrajši »medvedji trg« v zgodovini. Niti najbolj pesimistični analitiki v ZDA niso pričakovali tako hitrega okrevanja pozitivnega poslovanja na borzi v ZDA, glede na to, da je gospodarska situacija še vedno v zelo slabem stanju in se stopnja brezposelnosti resda zmanjšuje, a ne s takšno intenzivnostjo kot cene delnic na borzi.

Referenčni indeks S&P 500 se je v sredini avgusta gibal okoli rekordnih ravni, potem ko se je konec avgusta zaključil na najvišji ravni. Indeks je padel za več kot 30 % od vrhunca v začetku leta, ko se je dobiček znižal in je brezposelnost poskočila, zdaj pa je okrevanje najhitrejše kar ga pozna zgodovina borznega poslovanja v ZDA.

Analitiki menijo, da so »rally« v tehnološkem sektorju, nekateri znaki izboljšanja v drugih sektorjih ameriškega gospodarstva kot tudi upanje na več vladnih spodbud in podporo globalnih centralnih bank tisti dejavniki, ki so pomagali prepričati vlagatelje in njihove namene ali ocene o tveganju samih vlaganj.

Slovenian American Business Association – SABA s sedežem v Clevelandu (www.sloaba.com) spremlja več dejavnikov ali vplivov na gospodarsko situacijo v ZDA in s tem posledično možnosti »ponovnega« zagona poslovanja med RS in ZDA.

Več informacij o borznem poslovanju v ZDA: www.nytimes.com.

Pripravil:
Jurček Žmauc, predsednik SABA
Slovenian American Business Association
E: jurcek.zmauc@sloaba.com