Apple in Hyundai skupaj v proizvodnjo električnih vozil

torek, 12. januar 2021

Hyundai Motor in Apple Inc. nameravata do marca podpisati partnerski sporazum o proizvodnji avtonomnih električnih avtomobilov. Proizvodnja naj bi stekla okoli leta 2024.

Po poročanju korejskih lokalnih medijev, njihov načrt sodelovanja čaka le še na odobritev predsednika družbe Hyundai Motor Company, Chung Eui-suna.

Obe družbi sta še v dogovorih o proizvodnji samo-vozečih električnih avtomobilov, ki bi jih lahko izdelovali v tovarni Kia Motors v  zvezni državi Georgia ali pa bi družbi skupaj vlagali v novo tovarno v ZDA, kjer bi lahko že leta 2024 proizvedli približno 100.000 vozil. Celotna letna zmogljivost nove tovarne bi znašala 400.000 vozil. Hyundai in Apple že prihodnje leto načrtujeta tudi izdajo beta različice Apple avtomobila.

Apple že nekaj časa razvija avtonomno avtomobilsko tehnologijo in si prizadeva izdelati osebno vozilo, ki bi lahko vključevalo lastno prodorno baterijsko tehnologijo in bi bilo na voljo že leta 2024. Vendar Apple nima možnosti lastne proizvodnje avtomobilov, zato bi bilo sodelovanje z družbo Hyunday zanjo zelo ustrezno. Družba Hyundai Motor ima namreč peto največjo avtomobilsko bazo na svetu, v zadnjem času pa se osredotoča predvsem na platforme električnih vozil. Na svetovi lestvici tržnih deležev električnih vozil je na četrtem mestu. Zlasti uživa neprekosljiv položaj v sektorju vozil na vodik, kjer ima 70 % tržni delež. Poleg tega so v Južni Koreji 3 vodilna globalna podjetja za proizvodnjo baterij, ki so vzpostavila močna partnerstva z družbo Hyundai Motor.

Tudi za družbo Hyundai Motor bi imelo sodelovanje z družbo Apple pozitiven učinek. Blagovna znamka Apple je zelo močna, hkrati pa se avtomobili tako hitro razvijajo, da jih danes imenujejo kar mobilni telefoni na kolesih. V sodelovanju z družbo Apple bi Hyundai Motor lahko zaščitil Appleov operacijski sistem in vsebino za mobilne telefone. Hyundai Motor bi lahko okrepil tudi storitve povezljivosti, ki povezujejo mobilne telefone in avtomobile na podlagi velikih podatkov v lasti podjetja Apple.

Delnice družbe Hyundai Motor so v ponedeljek, kot posledica napovedi skupnega sodelovanja, zrasle za 14,6 %, delnice družbe Hyundai Mobis so se zvišale za 12,7 %, delnice družbe Kia pa za 9,1 %.

Viri: Factiva, Reuters, Business Korea Daily News

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT