Aprila najvišja rast britanskega BDP od začetka epidemije

torek, 15. junij 2021

Britansko gospodarstvo je aprila letos doseglo najvišjo rast po izbruhu korona virusa. Po podatkih Urada za državno statistiko (ONS) je gospodarska rast aprila dosegla 2,3 % na mesečni ravni, medtem ko je bil BDP le 3,7 % pod nivojem iz februarja 2020, torej pred začetkom pandemije. V primerjavi z aprilom 2020 je gospodarstvo v Združenem kraljestvu zraslo za 27,6 %, kar je rekordna letna stopnja.

Gospodarstvo naj bi si že pred letošnjim Božičem opomoglo na raven pred krizo. Britanska centralna banka Bank of England napoveduje 7,25 % gospodarsko rast v letu 2021, kar je najhitrejša stopnja po letu 1941. Britansko gospodarstvo je v letu 2020 doživelo -9,8 % upad, kar je največji padec v več kot 300 letih.

Podatki, ki jih je ONS objavil o blagovni menjavi, so pokazali, da si je izvoz blaga v EU aprila v veliki meri opomogel od motenj, ki jih je v začetku leta povzročil Brexit. Kljub temu izvoz ostaja na znatno nižji od ravni leta 2020. V aprilu se je vrednost izvoza v EU sicer povečala za 2,3 %, vendar je bila še vedno za 9 % pod povprečjem leta 2019.

Rast gospodarstva v aprilu je bila pričakovana, saj so se 12. aprila v Združenem kraljestvu ponovno odprle trgovine, frizerji in fitnes centi, dovoljena so bila tudi večja druženja. Uradni objavljeni podatki so pokazali, da se je prodaja na drobno v mesecu aprilu povečala za 9,2 %.

Večji del je k aprilski gospodarski rasti prispeval storitveni sektor, medtem ko sta gradbeni sektor in proizvodnja nekoliko razočarala. Gradbena proizvodnja se je, po izjemno močni rasti v marcu, aprila zmanjšala za -2 %, saj se je zmanjšalo število novogradenj, popravil in vzdrževalnih del. Kljub temu gradbeništvo ostaja za 0,3 % nad ravnjo iz februarja 2020.

Modni trgovci so v aprilu beležili 69,4 %, nastanitvene storitve pa 68,6 % rast. Bari in restavracije so dosegli 39 %, frizerji pa 63,5 % rast.

Nekateri ekonomisti so napovedovali rast tudi v proizvodnji dejavnosti, vendar se je proizvodnja po dveh mesecih močne rasti, v aprilu skrčila za -0,3 %. K padcu sta največ pripomogli farmacevtska in avtomobilska industrija. Zaradi zaustavitve črpanja nafte v Severnem morju se je v mesecu aprilu naftni sektor zmanjšal za -15 %, kar je povzročilo posledice za širši proizvodni sektor. Upad proizvodnje je pokazal, da težave z dobavno verigo omejujejo hitrost okrevanja tega sektorja. Pri tem je ONS opozoril na zastoje, ki jih je konec marca povzročila blokada Sueškega kanala.Viri: Factiva, The Times