Aston Martin bo EV proizvajal v Združenem kraljestvu

četrtek, 11. marec 2021

Po letu 2025 bo Aston Martin vse svoje električne avtomobile proizvajal v Združenem kraljestvu. Električne modele bodo izdelovali v tovarnah v okrajih Warwickshir in South Wales.

Aston Martin bo svoje modele električnih športnih terencev izdeloval v tovarni Saint Athan v okraju South Wales, model športnega avtomobila na baterijski pogon pa v tovarni Gaydon v okraju Warwickshire, kjer ima družba tudi svoj sedež.

Aston Martin se je odločil za proizvodnjo v Združenem kraljestvu, ker namerava s tem spodbuditi ogroženi avtomobilski sektor v državi. Že v letošnjem letu načrtuje lansiranje hibridnih različic svojih avtomobilov, ki jim bodo od leta 2025 dalje sledili novi modeli, ki bodo le na baterijski pogon.

Tudi novo-nastali evropski proizvajalec avtomobilov Stellantis se odloča o prihodnosti tovarne Vauxhall v Združenem kraljestvu. Stellantis, ki je nastal z združitvijo francoskega PSA in ameriško - italijanskega konkurenta Fiat Chrysler, naj bi od britanske vlade že iskal finančne spodbude za izdelavo popolnoma električnega vozila v Združenem kraljestvu.

Prav tako je tudi Jaguar pred kratkim napovedal, da bo od leta 2025 proizvajal le električna vozila in to v svojih tovarnah v Združenem kraljestvu.

Združeno kraljestvo načrtuje prepoved prodaje novih bencinskih in dizelskih avtomobilov od leta 2030, hibridnih pa od leta 2035. Zato se mora avtomobilski sektor, ki je v večinski tuji lasti, vse bolj preusmeriti na proizvodnjo popolnoma električnih vozil.

Ford je v februarju 2021 napovedal, da bo od leta 2030 v Združenem kraljestvu in v Evropi prodajal le električne avtomobile.  
Dva dni pred tem je enako zavezo objavil tudi Jaguar, ki načrtuje prehod na električne avtomobile v letu 2025. 
Ferrari se je zavezal, da bo od leta 2030 dalje izdeloval le hibridne avtomobile, medtem ko Bentley načrtuje, da bo do istega leta izdeloval le še popolnoma električne avtomobile. 
McLaren ali Lamborghini pa za javnost še nista razkrila časovnih rokov za prehod v električno dobo.

Proizvajalca avtomobilov Aston Martin je močno prizadela pandemija korona virusa. Leta 2020 je družba skupno prodala le 4.150 avtomobilov, kar je tretjino manj kot leto prej, čeprav so v vodstvu zatrjevali, da želijo prodati manjše število vozil in s tem znamki povrniti večjo ekskluzivnost.

V letu 2020 je družba ustvarila 611,8 mio GBP prihodkov, kar je 68,65 % manj kot v letu 2019. Izguba pred obdavčitvijo je v letu 2020 znašala 466 mio GBP (542 mio EUR), v letu 2019 pa 120 mio GBP ali približno140 mio EUR. Konec leta 2020 je družba zaposlovala 2.450 delavcev.


 
Viri: Factiva, Evening Standard, Agence France-Presse

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije