Avgusta je v ZAE začela obratovati prva jedrska elektrarna

torek, 11. avgust 2020
Avgusta 2020 je začela obratovati prva jedrska elektrarna v zalivski regiji, elektrarna Barakah v Abu Dabiju.
 
Elektrarna Barakah, ki jo je zgradilo podjetje Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC), ima skupno štiri enote. Prva enota je bila končana leta 2018, druga enota pa je bila zaključena leta 2019. Zvezni regulatorni organ za jedrsko energijo (The Federal Authority for Nuclear Regulation - FANR) je februarja 2020 podelil 60 letno obratovalno licenco podjetju Nawah Energy Company (Nawah), ki je podružnica ENEC. Začetek obratovanja se je nekoliko zavlekel, saj je FANR pred izdajo operativne licence izvedel strog pregled varnostnih ukrepov. Priprava goriva za reaktor je bila končana marca 2020. Konstrukcija 3. enote je zaključena 92 %, konstrukcija 4. enote pa 85 %. Stopnja dokončanja celotne elektrarne, ki ima kapaciteto 5,6 GW, znaša 94 %. Elektrarna bo v celoti predvidoma dokončana do leta 2023 in bo po ocenah vlade, ZAE zagotovila približno 25 % električne energije. S tem bodo v ZAE lahko zmanjšali odvisnost od ogljikovodikov pri proizvodnji električne energije in sprostili več nafte za izvoz.

V prihodnji fazi testiranja bodo reaktor priključili na elektroenergetsko omrežje države, da bo lahko stekla oskrba z električno energijo. Južnokorejska korporacija za električno energijo, South Korea's Electric Power Corporation, ki je glavni izvajalec in partner v skupnem podjetju, je že usposobila delavce za upravljanje reaktorja.

Obratovanje jedrske elektrarne Barakah se je začelo kmalu po napovedi izgradnje nove sončne foto-voltaične, 2 GW elektrarne, ki bo stala v Abu Dabiju in bo največja na svetu. Takšne napovedi poudarjajo prednostno nalogo države, to je razvoj obnovljivih virov energije in diverzifikacijo virov energije, glede na visoko povečanje porabe energije v zadnjih dveh desetletjih.

Tako jedrska elektrarna, kot tudi nova sončna elektrarna, bosta ZAE pomagali doseči cilj 70 % zmanjšanja ogljičnega odtisa v državi do leta 2050. Električna energija, ki jo bodo pridobili iz obnovljivih virov, bo sprostila tudi več ogljikovodikov za izvoz. Čeprav so ZAE eden največjih svetovnih izvoznikov surove nafte, so še vedno močno odvisni od uvoza zemeljskega plina, da bi zadovoljili svoje potrebe po električni energiji, zlasti za napajanje energetsko intenzivnih naprav za razsoljevanje.Viri: Factiva, The Economist Intelligence Unit

Več informacij o globalnih trendih na področju energetike