Avstralski turizem je v težavah, saj meje ostajajo zaprte

četrtek, 21. januar 2021

Obstoj številnih avstralskih turističnih podjetij je ogrožen, saj oblasti opozarjajo, da se mednarodna potovanja kljub cepljenju verjetno ne bodo nadaljevala pred letom 2022.

Turistični predstavniki zato prosijo zvezno vlado, da delavcem v turističnem sektorju podaljša izplačila za čas čakanja na delo. Vlado pri tem opozarjajo, da sektor ne more preživeti samo z domačimi potovanji.

Avstralski minister za turizem, Dan Tehan, podpira idejo o nadaljnji pomoči turistični industriji. Tudi predsednik avstralske vlade, Scott Morrison ne izključuje nadaljnje podpore.

Avstralski mednarodni turizem je v letu pred pandemijo ustvaril približno 45 mlrd USD prihodkov. Lani so se prihodki precej zmanjšali. Samo potovalne agencije so zaradi odpovedi potovanj morale vrniti skoraj 10 mlrd USD.

Vse več turističnih delavcev v Avstraliji zapušča to industrijo, saj so v to prisiljeni, kljub temu, da imajo radi svoje delo. Zaustavitev zmanjševanja delovne sile bi lahko dosegli le, če vlada podaljša podporo turističnim delavcem. V nasprotnem primeru bi bila turistična industrija preveč podhranjena z delovno silo, ko se bodo mednarodna potovanja spet odprla in se bo povpraševanje povečalo.

Michael Johnson, izvršni direktor Združenja turističnih nastanitev v Avstraliji, je za Guardian Australia dejal, da bi bilo treba kakršno koli podaljšanje podpore oblikovati po meri. Opozoril je, da so nekateri regionalni hoteli polno zasedeni zaradi potovanj znotraj države, medtem ko ima veliko hotelov v osrednjih poslovnih okrožjih prestolnice zelo nizko zasedenost, celo pod 5 %. Poudaril je potrebo po podpori tega segmenta, saj bo mednarodni turizem v določeni fazi, ko se bodo meje ponovno odprle, predstavljal pomemben del okrevanja v industriji.

Domači turizem nikakor ne more zapolniti vrzeli, ki jo bodo pustile dohodne mednarodne poti. Povprečni turist s Kitajske namreč v Avstraliji zapravi približno 8.500 USD, medtem ko povprečni domači avstralski turist porabi le 1.500 USD.
  • Avstralijo je leta 2019 (leto, ki se konča junija 2019) obiskalo rekordnih 9,3 mio turistov. Leta 2020 (leto, ki se konča junija 2020) se je število mednarodnih obiskovalcev Avstralije zaradi omejitev potovanj zmanjšalo na 6,7 mio.
  • Število mednarodnih turistov se je v Avstraliji leta 2020, v primerjavi s predhodnim letom, zmanjšalo za 27 %, kar pomeni medletno zmanjšanje za več kot 2,6 mio obiskov.
  • Prihodki od mednarodnih turistov so leta 2019 znašali 44,6 mlrd USD, v letu 2020 pa so se zmanjšali za približno 30 %, kar predstavlja velik udarec za avstralsko turistično industrijo.

Viri: Factiva, Australian Associated Press, The Guardian Australia

Več informacij o globalnih trendih na področju turizma