Avstrijski ÖBB je začel testiranja potniškega vlaka na vodikov pogon

torek, 15. september 2020

Avstrijske zvezne železnice (ÖBB) so začele trimesečno testiranje potniškega vlaka na vodikov pogon, saj želijo raziskati tehnološke alternative za zmanjšanje emisij v prometu.

Pri testiranju podjetje uporablja Alstomov potniški vlak Coradia iLint, ki deluje na vodikove gorivne celice. ÖBB namerava preizkusiti vlak na regionalnih železniških progah v južnem delu Avstrije, da bi ocenil njegovo učinkovitost kot potencialno zamenjavo za dizelske vlake.

Predsednik uprave ÖBB-Holdinga, Andreas Matthä, je dejal: »Smo pionirji pri testiranju vodikove tehnologije v železniškem prometu. Kot največje avstrijsko podjetje, ki si prizadeva za zaščito podnebja, skušamo s tehnološkimi alternativami aktivno oblikovati mobilnost prihodnosti.«

Prva testiranja je Coradia iLint opravila med leti 2018 in 2020 na severu Nemčije. Coradia iLint uporablja vgrajene gorivne celice za pretvorbo vodika in kisika v električno energijo. Vlak brez emisij je zasnovan posebej za uporabo na neelektrificiranih progah ter izpušča samo paro in vodo.

Generalni direktor Alstoma v Nemčiji in Avstriji, dr. Jörg Nikutta, je dejal: »Z uporabo na rednih potniških linijah ÖBB je naš inovacijski vlak Coradia iLint dosegel nov mejnik. Tehnologija pogona brez emisij ponuja podnebju prijazno alternativo običajnim dizelskim vlakom, zlasti na neelektrificiranih progah. Še posebej me veseli, da je ÖBB, močan in dolgoročen partner na evropskem trgu mobilnosti, prepričan v našo tehnologijo in njene prednosti.«

Alstom je v Nemčiji prodal že 41 vlakov na vodikov pogon. Tudi številne druge države so že izrazile zanimanje za to tehnologijo brez emisij. V začetku letošnjega leta je Alstom opravil testiranja vlaka Coradia iLint tudi na 65-kilometrski progi Nizozemskem.

Vir: MarketLine News

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta in logistike