Azijsko podjetje Grab načrtuje vožnjo avtonomnih taksijev že pred letom 2022

sreda, 07. februar 2018

Azijsko podjetje Grab, operater aplikacij za vožnjo, načrtuje začetek avtonomnih taksijev na cestah že pred letom 2022. Svojo storitev želijo uvesti na trg še pred letom 2022, ko jo namerava ponuditi trgu tudi francoski avtomobilski proizvajalec Renault.

Najprej bo storitev na voljo v Singapurju, saj so tam oblasti zelo naklonjene avtonomnim vozilom, zato so že uvedli zakonodajne spremembe, ki omogočajo nove tehnologije.

Storitev avtonomnih taksi služb je korak k ponudbi integrirane transportne platforme. Grab želi ponuditi vožnjo na kateremkoli taksi vozilu, od avtomobilov, motornih koles do avtobusov, da bi lahko dosegli območja, kjer so ceste slabe in infrastruktura ni dovolj razvita. Avtonomna vozila lahko povezujejo potnike, ki živijo na oddaljenih lokacijah, kjer je javni prevoz nekoliko omejen.

Podjetje Grab je sodelovalo s številnimi podjetji za tehnologijo vožnje, med drugim tudi s podjetjem  nuTonomy s sedežem v Bostonu, ki naj bi do konca leta 2018 uvedlo avtonomne taksije. Drugi partnerji podjetja Grab so proizvajalci avtomobilov, kot so Toyota, Honda in Hyundai, ki bodo vozila oblikovala tako, da bodo kar najbolj primerna za taksije in zasebne avtomobilske storitve na lokalnih trgih.

Grab je prisoten v osmih državah jugovzhodne Azije in je največji ponudnik prevoznih storitev v jugovzhodni Aziji in tretji največji na svetu, za kitajskim Didi Chuxing in ameriškem Uber Technologies, ki se agresivno širi tudi v jugovzhodni Aziji. Grab ima trenutno trikrat večji tržni delež v jugovzhodni Aziji v primerjavi z Uber Technologies. Grab namerava v letu 2018 vstopiti v še 70 mest v jugovzhodni Aziji, do konca leta 2020 pa še v 250.

Vir: Nikkei Inc.

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta