BASF bo s podjetjema Fortum in Nornickel recikliral avtomobilske baterije

torek, 19. maj 2020

BASF skupaj z finskem energetskim podjetjem Fortum in ruskim podjetjem Nornickel na Finskem razvija grozd za recikliranje avtomobilskih baterij, ki bo namenjen trgu električnih vozil. Cilj projekta je ustvariti uspešen cikel zaprtega kroga za ponovno uporabo kritičnih kovin, ki so prisotne v rabljenih baterijah.

Uporaba kovin iz recikliranih baterij pri proizvodnji baterijskih materialov lahko pomaga zmanjšati CO2 pri proizvodnji električnih vozil, dodatno zmanjšanje CO2 pa je mogoče doseči tudi z uporabo električne energije iz obnovljivih virov za postopek recikliranja.

Z recikliranjem dragocenih kovin v litij-ionskih baterijah se zmanjšuje vpliv baterij električnih avtomobilov na okolje, saj se s tem dopolnjuje dobava kobalta, niklja in drugih kritičnih kovin iz primarnih virov. BASF namerava na podlagi skupno razvite tehnologije uporabiti reciklirane materiale v novi tovarni za baterijske materiale, ki bo delovala v Harjavalti na Finskem.

Kombinacija proizvodnje in recikliranja baterijskih materialov omogoča krožno ekonomijo z zapiranjem kroga.

Krožno gospodarstvo z materiali za baterije

Skupina BASF se ukvarja s proizvodnjo kemičnih izdelkov. Deluje predvsem v segmentih kemikalij, materialov, industrijskih rešitev, površinskih tehnologij, prehrane in nege ter kmetijskih rešitev. Podjetje je bilo ustanovljeno 6. aprila 1865 in ima sedež v kraju Ludwigshafen am Rhein v Nemčiji. Prihodki skupine, ki ima 117.628 zaposlenih, so v letu 2019 dosegli 59,32 mlrd EUR.

Viri: Factiva; Materials Today, Vanguard Media


Več informacij o globalnih trendih na področju kemije