Bayer dobil podporo EU za nakup ameriškega podjetja Monsanto

sreda, 28. marec 2018

Evropska komisija je skupini Bayer iz Nemčije odobrila nakup proizvajalca semen in herbicidov Monsanto iz ZDA v višini 6 mlrd EUR. Bayer se je moral zavezati, da bo zaradi prevzema prodal nekatere posle svojega podjetja, ki se nanašajo na herbicide in semena konkurentu BASF, da po prevzemu ne bi prišlo do povišanja cen, nižje kakovosti, manjše izbire ter manjših možnosti za inovacije. Bayer je tudi obljubil, da bo podjetju BASF prodal svojo licenco za digitalno kmetovanje.

Margrethe Vestager, evropska komisarka za konkurenco je za javnost povedala, da je odobrila dogovor, ker pravna sredstva obeh strank, vredna več kot 6 mlrd EUR, v celoti izpolnjujejo pomisleke glede konkurence. Po prevzemu bo na trgu semen, pesticidov in digitalnih kmetijskih trgov še naprej obstajala učinkovita konkurenca in možnosti za inovacije.

BASF se je oktobra 2017 dogovoril, da bo od podjetja Bayer kupil nekatere posle, ki se nanašajo na herbicide in semena v vrednosti 5,9 mlrd EUR, pred kratkim pa so se dogovorili še za nakup posla za rastlinsko seme v vrednosti 1,5 mlrd EUR. Evropski organi za konkurenco ločeno preučujejo posledice, ki bodo nastale zaradi nakupa teh poslov.

Bayerjev dogovor o prevzemu podjetja Monsanto septembra 2016,  je bil tretji od treh velikih združitev, ki preoblikujejo globalni agro-kemični trg, po združitvi Dow in DuPonta ter po nakupu podjetja Syngente s strani ChemChina.

Obe združitvi sta pridobili odobritev s strani EU v lanskem letu, potem ko so kupci obljubili, da bodo prodali znatne dele svojega podjetja, da bi zmanjšali pomisleke glede konkurence.

Nakup podjetja Monsanto je odobrila več kot polovica od 30 zakonodajnih organov, vključno s tistimi v Braziliji in na Kitajskem.

Več deset tisoč ljudi je vzpostavilo stike s komisijo glede tega prevzema. Mnogi med njimi so izrazili pomisleke v zvezi z evropskimi in nacionalnimi pravili za zaščito varnosti hrane, potrošnikov, okolja in podnebja. Čeprav so pomisleki pomembni, po mnenju EU ne morejo biti osnova za oceno združitve, saj  pravna sredstva strank, vredna več kot 6 mlrd EUR, v celoti izpolnjujejo vse pomisleke glede konkurence.

Vir: The Financial Times

Več informacij o globalnih trendih na področju kemične industrije