Belorusko podjetje Domostroenie bo v Francijo v naslednjih petih letih prodalo 650 lesenih hiš

sreda, 04. april 2018

Belorusko podjetje Domostroenie, ki je podružnica podjetja Newsprint Mill iz mesta Shklov, bo v naslednjih petih letih v Francijo izvozilo 650 lesenih hiš. Podjetje Domostroenie je že pred nekaj leti začelo pogajanja o sodelovanju s francoskimi gradbenimi podjetji in leta 2016 so prejeli prva naročila za proizvodnjo lesenih hiš.

Novembra 2017 so v bodočem stanovanjskem naselju beloruskih lesenih hiš v mestu Villerupt v regiji Lorraine v Franciji slovesno predstavili nov projekt, ki bo predvidoma končan do konca leta 2018, izdelali in postavili pa bodo 26 hiš s 37 stanovanjskimi enotami.

V Franciji je veliko povpraševanje po lesenih hišah, ki jih proizvaja Domostroenie, saj so ob dobavi skoraj pripravljene za uporabo, imajo dobre termalne lastnosti, montaža in gradbena dela pa trajajo največ do tri mesece. Francoski kupci pohvalijo njihovo visoko kakovost in konkurenčno ceno.

V tovarni v Belorusiji so izdelani že vsi ključni elementi hišnih okvirjev. Zato je edina stvar, ki jo je treba opraviti po dobavi le montaža. Prednost takšnih hiš je, da se lahko postavijo kadarkoli v letu, notranja in zunanja dekorativna dela pa se lahko izvedejo že takoj po montaži.
Lesene hiše podjetja Domostroenie so zelo obstojne, njihova življenjska doba je od 30 do 50 let. Zgrajene so le iz naravnega lesa, zaradi česar so okolju prijazne. V proizvodnji uporabljajo tudi prožne osnovne strukture, ki so odporne proti potresom in poškodbam.

Prvih 13 lesenih hiš je bilo v Franciji postavljenih v februarju in marcu 2018. Potekajo pa že pogajanja z regijo Lorraine in francoskimi gradbenimi podjetji o nadaljnji širitvi. Program gradnje stanovanj v tej francoski regiji predvideva postavitev 650 enot iz lesenih materialov v naslednjih petih letih.

Podjetje Domostroenie je bilo ustanovljeno leta 2005 kot podružnica podjetja Newsprint Mill. Ukvarjajo se s projektiranjem, izdelavo in gradnjo lesenih hiš, tako tipskih kot individualnih. Od leta 2009 so zgradili že več kot 800 lesenih hiš. Izdelujejo tudi talne in stenske obloge, žagan les in lepljeni laminirani les. Leta 2017 je podjetje izvozilo lesene hiše v vrednosti 200.000 EUR, za leto 2018 pa imajo v načrtu, da se bo izvoz povečal na 1 mio EUR.

Vir: Business World Magazine

Več informacij o globalnih trendih na področju lesne industrije