Beograd je postal osrednji center GEANT-a za Jugovzhodno Evropo

četrtek, 16. marec 2023

Ministrstvo za informiranje in telekomunikacije je sporočilo, da je Akademska mreža Republike Srbije (AMRES) skupaj z Evropsko akademsko mrežo (GEANT) vzpostavila novo povezavo ter povečala zmogljivost prenosa podatkov z dosedanjih 30 Gbps na kar 100 Gbps. V sporočilu za javnost so navedli, da je zagon nove povezave rezultat realizacije projekta GN4.3N Evropske akademske mreže, ki se financira s strani Evropske komisije.

Kot rezultat projekta je bilo v Beogradu prvič oblikovano vozlišče omrežja GEANT, s tem pa je Srbija, kot prva država na območju Jugovzhodne Evrope, ki obenem ni članica Evropske unije, dobila omrežje Evropske akademske mreže.

Znatno povečanje zmogljivosti prenosa podatkov AMRES-ovega omrežja omogoča boljše globalne povezave za znanstvene raziskave ter akademsko in izobraževalno sodelovanje Srbije z Evropo in preostalim svetom. Prispeva tudi k povečanju razpoložljivosti in stabilnosti delovanja IKT storitev za vse uporabnike AMRES. Ob tem zagotavlja potrebno zmogljivost prenosa podatkov za sodelovanje srbskih raziskovalcev in znanstvenikov na najpomembnejših in najzahtevnejših mednarodnih projektih, pri katerih se uporabljajo najsodobnejši, globalno porazdeljeni superračunalniki.

Poleg tega je Akademska mreža Republike Srbije izboljšala zmogljivost prenosa podatkov AMRES-sovih povezav na relacijah Inđija-Ruma, Ruma-Sremska Mitrovica, Sremska Mitrovica-Šabac in to z dosedanjih 1 Gbps na 10 Gbps.

Vse te izboljšave bodo pripomogle k povečanju dostopnosti in kakovosti delovanja IKT infrastrukture in storitev za vse tiste uporabnike omrežja AMRES, ki so povezani z dostopnimi točkami v Rumi, Sremski Mitrovici, Šidu, Šapcu in Loznici ter za vse uporabnike Akademskega in raziskovalnega omrežja Republike Srpske (SARNET).

Javni informacijsko-komunikacijski zavod AMRES je sicer ustanovila Vlada Republike Srbije predvsem zaradi formiranja razvoja izobraževalnega in znanstvenoraziskovalnega omrežja v državi.

To omrežje  izobraževalnim in znanstvenoraziskovalnim združenjem ter preostalim uporabnikom omogoča dostop in uporabo internetnih ter informacijskih storitev v državi, obenem pa tudi povezave z nacionalnim in mednarodnim omrežjem.

AMRES dejansko predstavlja enega najpomembnejših virov znanstvenoraziskovalnega in izobraževalnega dela v državi in ostaja nosilec razvoja informacijske družbe, so še zapisali v sporočilu.   

Vir: EkapijaPripravila:

mag. Danijela Fišakov
Slovenski poslovni klub v Beogradu
e-naslov: danijela.fisakov@spk.rs

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov