Bo oktobra začela veljati propoved prečkanja ruske meje za tovornjake iz EU?

četrtek, 25. avgust 2022

 
V zadnjih dneh so ruski mediji poročali o veliki verjetnosti, da bo prepoved prečkanja ruske meje za tovornjake iz EU začela veljati 1. oktobra 2022. Samo obmejno območje lahko ostane prosto za ponovno polnjenje/raztovarjanje blaga (po zgledu Belorusije, ki je to storila aprila 2022).

Ta ukrep je odgovor Rusije na sankcije EU, uvedene aprila 2022, ko je bil ruskim in beloruskim tovornjakom popolnoma prepovedan vstop v EU.Foto: Ministrstvo za promet Ruske federacije

Primer Belorusije

Po zrcalnem protiukrepu, ki ga je uvedla Belorusija, se od aprila 2022 blago iz EU pretovarja v domače tovornjake ali pa se polpriklopniki pretovarjajo skupaj z izdelki. Izjeme so bile narejene le za prevoz hrane, kmetijskih proizvodov in zdravil.

Prevoznik iz EU prispe do mejnega območja Republike Belorusije, tam pusti priklopnik ali tovor, beloruski prevoznik (ali prevoznik iz tretje države) pa ga prevzame in dostavi na namembni kraj. Enak sistem deluje v obratni smeri, ko prevoznik iz EU prevzame blago, ki ga je pripeljal z mejnega območja.
 

Seznam izjem za uvoz v Rusijo brez ponovnega spajanja/nakladanja na meji

Ruski mediji s sklicevanjem na vire v ruski vladi trdijo, da rusko ministrstvo za kmetijstvo ter rusko ministrstvo za industrijo in trgovino trenutno pripravljata seznam izjem - seznam blaga, ki ga bodo prevozniki iz EU še vedno lahko neposredno uvažali v Rusijo brez ponovnega spajanja/prekladanja na meji.

Seznam vključuje izdelke farmacevtske in medicinske industrije, živilske izdelke (vključno s pokvarljivim blagom) ter blago, ki zahteva posebne pogoje skladiščenja.
 

Vpliv morebitnih novih omejitev na stroške oskrbe

V primeru prepovedi prečkanja ruske meje za tovornjake EU bodo ruska podjetja prisiljena pobirati tuje izdelke na meji. Logistika bi lahko sčasoma postala še bolj zapletena in draga, kar bi lahko dodatno vplivalo na stroške oskrbe, opozarjajo strokovnjaki.  Ruska podjetja te zakonodajne pobude v večini ne podpirajo.
 

Kakšen je vpliv prepovedi vstopa ruskih vozil v EU?

Po ocenah so prepoved cestnega prevoza blaga po EU z ruskimi vozili, omejitev prometnih povezav s Kaliningradom v tranzitu prek ozemlja Litve in potreba po pretovarjanju blaga na ozemlju Belorusije že povzročili nekajkratno povečanje stroškov prevoza ter časa dobave surovin in sestavnih delov.

Zlasti od januarja 2022 do junija 2022 se je cena prevoza tovora do evropskih destinacij v povprečju skoraj potrojila: z 2.600 do 3.200 EUR na do 8.500 EUR na vozilo. Povprečni čas potovanja se je podaljšal za približno sedem dni.


Prispevek je povzet po ruskih virih in predstavlja ruski komentar sprejetih ukrepov.


 
Pripravila:

Tatiana Morozova
Lokalna sodelavka za področje gospodarstva
Veleposlaništvo RS V Moskvi

 

Preberite tudi: