Bo Švica prepovedala uporabo sintetičnih pesticidov?

torek, 08. junij 2021

V Švici se bodo 13. 6. na referendumu odločali o morebitni prepovedi uporabe umetnih pesticidov. Če referendum uspe, bo Švica postala 1. evropska država, ki bo prepovedala njihovo uporabo. Podporniki pobude upajo, da bodo podobne prepovedi sprožili tudi drugje po svetu.

Po mnenju podpornikov, ki nameravajo prepovedati uporabo izdelkov agro-kemičnih velikanov, kot so švicarska družba Syngenta ter nemški družbi Bayer in BASF, samo v južnoazijski državi Butan velja popolna prepoved sintetičnih pesticidov.

Zagovorniki prepovedi pravijo, da sintetični pesticidi povzročajo resne zdravstvene težave in zmanjšujejo biotsko raznovrstnost. Proizvajalci pa nasprotno trdijo, da so njihovi pesticidi strogo preizkušeni, proizvodnja je zakonsko urejena, lahko se varno uporabljajo, brez njihove uporabe pa bi pridelek močno upadel.

Na istem referendumu bodo odločali tudi o izboljšanju kakovost švicarske pitne vode in hrane, kar bi dosegli z ukinitvijo neposrednih subvencij kmetom, ki pri živini uporabljajo umetne pesticide in antibiotike.

Švico je tematika referenduma močno razdelila. Nedavna anketa v Tamediji je pokazala, da je 48 % volivcev naklonjeno pobudi za pitno vodo, 49 % pa jih podpira prepoved pesticidov.

Če bodo predlogi sprejeti, bodo imeli kmetje 10 let prehodnega obdobja, Švica pa bo postala pionir v pridelavi ekološke hrane ter zgled preostalemu svetu.

Družba Syngenta, ki ima sedež v Švici in je v lasti družbe China National Chemical Corporation, nasprotuje obema pobudama, saj naj bi po njenem prepoved zmanjšala kmetijske pridelke do -40 %. »Posledice njihove neuporabe so jasne: manj regionalnih izdelkov, višje cene in več uvoza. To ni v interesu potrošnikov niti v interesu okolja,« je dejal tiskovni predstavnik družbe Syngenta.

Pobuda za čisto vodo si tudi prizadeva, da kmetje prenehajo uporabljati uvoženo živalsko krmo ter omejijo število krav, prašičev in piščancev v Švici, ki skupaj z gnojem, ki ga proizvajajo, onesnažujejo pitno vodo.

»Ljudje imajo romantično podobo kmetovanja v Švici, ki je zelo daleč od resničnosti,« je dejal Pascal Scheiwiller, podpornik kampanje za čisto vodo, po kateri po ocenah milijon Švicarjev pije kontaminirano vodo.

Mnogi kmetje iz Švicarske zveze kmetov nasprotujejo pobudam, saj bi bile posledice za podeželsko gospodarstvo lahko zelo hude, lokalna podjetja pa bi ob upoštevanju omejitev krme prizadel tudi upad števila živali. Nekateri kmetje pa so proti nadaljnji uporabi pesticidov, zlasti kadar je mogoče uporabiti bolj naravne metode. Z glasovanjem za te pobude bi lahko po njihovem mnenju končno prešli iz kemijske dobe v organsko.

Viri: Factiva, Reuters
 
Več informacij o globalnih trendih na področju kemične industrije