Booking.com mora Rusiji plačati 17 mio USD globe

torek, 31. avgust 2021

Rusija je spletno turistično agencijo Booking.com kaznovala s 17,5 mio USD globe zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu. Rusija v zadnjem času povečuje pritisk na zahodna tehnološka podjetja. Globo družbi Booking.com je Rusija naložila le nekaj mesecev po tem, ko so oblasti za isto kršitev Apple kaznovale z 12 mio USD kazni.
 
Ruska zvezna protimonopolna služba je v izjavi dejala, da je Booking.com zlorabil svoj prevladujoči položaj na ruskem trgu, saj je plačeval provizijo zbiralcem informacij o nastanitvenih zmogljivostih. Spletno potovalno agencijo, ki ima sedež v Amsterdamu, bremeni obtožba, da je hotelom in prenočiščem naložila obveznost zagotavljanja in upoštevanja cenovne enakosti. Za hotele je to pomenilo, da svojih storitev v drugih prodajnih kanalih ne morejo tržiti po nižjih cenah, kot so objavljene na spletnem mestu Booking.com. Po mnenju regulatorja dejanja Booking.com omejujejo konkurenco na trgu in vodijo tudi v kršitev interesov hotelov. Regulator je dejal, da se je zadeve lotil na zahtevo nevladne organizacije, ki se predstavlja kot podpora ruskim podjetnikom.
 
Turistična agencija Booking.com je nad odločitvijo razočarana in se namerava nanjo pritožiti. V izjavi za javnost je družba sporočila, da so vedno prispevali k razvoju turistične industrije in trdno verjamejo, da je njihova praksa cenovne enakovrednosti poštena in družbi omogoča ohranjanje potovalnega ekosistema. To pa je za družbo še posebej pomembno v teh, za turistično industrijo tako težkih časih, ki vplivajo tako na družbo Booking.com, njihove partnerje in na industrijo kot celoto.
 
Aprila letos je Rusija oglobila tudi družbo Apple in sicer z 12,1 mio USD, za zlorabo prevladujočega položaja na trgu z dajanjem prednosti lastnim aplikacijam.

Rusija rutinsko kaznuje zahodna tehnološka podjetja zaradi neupoštevanja njihove zakonodaje.
 
Pred kratkim je Rusija kaznovala tudi Facebook, Twitter in WhatsApp, ker niso hranili podatkov ruskih uporabnikov na lokalnih strežnikih. Rusija je zato blokirala številna spletna mesta, ki niso želela sodelovati z oblastmi, vključno z LinkedInom.


Viri: Factiva, The Moscow Times, Agence France-Presse

Več informacij o globalnih trendih na področju turizma