Brazilija je največji trg na globalnem trgu sladkorja

četrtek, 22. april 2021

Globalni trg sladkorja je leta 2020 dosegel obseg 193,2 mio ton in bo po napovedih v obdobju 2021-2026 še naprej rastel. Največji trg na globalnem trgu sladkorja je Brazilija.

Sladkor je sladka kristalna snov, ki je pripravljena iz sladkornega trsa in sladkorne pese. Uporablja se po vsem svetu za nešteto živilskih in neživilskih izdelkov. Sladkor ima poleg sladkega okusa še vrsto drugih funkcij v živilski industriji. Uporablja se kot konzervans in preprečuje razvoj mikroorganizmov. Uporablja se tudi za preprečevanje nastajanja velikih ledenih kristalov v zamrznjenih izdelkih, kot je sladoled. Poleg tega sladkor spodbuja fermentacijo v izdelkih, ki vsebujejo kvas. Uporablja se tudi v pekovskih izdelkih za zadrževanje vlage.

Analitiki napovedujejo, da bo globalni trg sladkorja v obdobju 2021-2026 še naprej rastel.

V primerjavi s svojimi nadomestki je sladkor cenejši in lažje dostopen. Uživajo ga vse socialno-ekonomske starostne skupine in je zlahka dostopen po vsem svetu v različnih oblikah prodaje na drobno.

Globalna industrija hrane in pijač je relativno imuna na gospodarska nihanja in tudi trg sladkorja je v zadnjih nekaj letih beležil stalno rast. Trenutno je industrija hrane in pijače glavno gonilo porabe sladkorja, ki pozitivno vpliva na rast trga sladkorja in se bo po napovedih tudi dolgoročno nadaljevala.

Sladkor je tudi sestavina v farmacevtski in kozmetični industriji. V farmacevtskem sektorju ga vključujejo v pripravo antibiotikov in sirupov za kašelj, v kozmetični industriji pa sladkor uporabljajo za izdelavo izdelkov za piling.

Čeprav je trg sladkorja v razvitih gospodarstvih, kot sta Severna Amerika in Zahodna Evropa, še vedno nasičen, pa v razvijajočih se gospodarstvih kaže obetavno rast. Zaradi naraščajočih dohodkov, urbanizacije in spreminjanja prehranskih navad, povpraševanje po izdelkih na osnovi sladkorja na trgih v razvoju, kot so Indija, Kitajska in Bližnji vzhod, močno narašča.

Večina svetovne proizvodnje sladkorja prihaja iz sladkornega trsa, preostala pa iz sladkorne pese. Surovine za sladkor so na voljo po vsem svetu, zato jih gojijo skoraj v vseh tropskih in subtropskih regijah.

Glede na vrsto izdelkov so na trgu sladkorja segmenti belega, rjavega in tekočega sladkorja. Trenutno segment belega sladkorja predstavlja večino tržnega deleža.

Glede na obliko pa je trg razdeljen na granulirani sladkor, sladkor v prahu in sladkor v sirupu. Med njimi največji segment predstavlja granulirani sladkor, ki mu sledita sladkor v prahu in sladkor v sirupu.

Glede na končno uporabo, trg delimo na končno uporabo v industriji hrane in pijače, v farmaciji, v kozmetični industriji ter v gospodinjstvu. Trenutno ima največji tržni delež industrija hrane in pijače.

Glede na vir predstavlja sladkorni trs večino tržnega deleža, ki mu sledi sladkorna pesa.

Brazilija je največji trg na globalnem trgu sladkorja. Industrija sladkorja predstavlja pomemben del brazilskega gospodarstva, ki ustvari velik delež nacionalnega BDP. Največ sladkorja zaradi ugodnih podnebnih razmer proizvedejo v osrednjem in južnem delu Brazilije. Brazilskemu trgu sladkorja po velikosti sledijo Indija, ZDA, Evropska unija, Kitajska in Tajska.

Globalni trg sladkorja je po svoji naravi zelo razdrobljen, saj je prisotnih več regionalnih in tudi velikih proizvajalcev, ki tekmujejo glede cen in kakovosti. Na trgu prevladuje omejena konkurenca, ki majhnim konkurentom otežuje vstop na trg.

Med vodilne konkurente na trgu spadajo:
  • Suedzucker AG
  • Tereos
  • Cosan
  • Mitr Phol Sugar Corporation., Ltd.
  • Associated British Foods
  • Nordzucker AG
  • Biosev (Louis-Dreyfus)
  • Wilmar International Limited
  • Thai Roong Ruang Group


Viri: Factiva, MarketResearch

Več informacij o globalnih trendih na področju živilske industrije