Brazilija je ukinila uvozne carine na injekcijske igle

torek, 12. januar 2021

Brazilija je ukinila uvozne davke in carine na izdelke, ki se uporabljajo v boju proti pandemiji Covid-19, vključno z injekcijskimi iglami, uvrščenimi pod šifre:
  • 9018.31.11
  • 9018.31.19
  • 9018.31.90
  • 9018.32.19
  • 9018.39.10
iz skupne nomenklature Mercosur. Izdelki so vključeni na seznam začasnih znižanj tarif, ki jih zajema Gecex, izvršni upravni odbor Zbornice za zunanjo trgovino.

Odbor se je tudi odločil, da začasno ustavi veljavno proti-dampinško dajatev na brazilski uvoz injekcijskih igel za enkratno uporabo s poreklom iz Kitajske. Tako kot v primeru ukinitve carin, bo tudi ta začasna ukinitev veljala do 30. junija 2021.

Kabinet brazilskega ministra za zdravje Eduarda Pazuella je 6 mesecev ignoriral prošnjo Ministrstva za gospodarstvo, naj se postavi na stran javnega interesa in ukine dajatve na kitajske igle. Prvo pismo je bilo poslano že 23. junija, a ni dobilo odgovora. Nova zahteva, da Ministrstvo za zdravje zavzame stališče, je bila poslana 8. decembra.

Po navedbah ministrstva za gospodarstvo je bila davčna stopnja za uvoz injekcijskih igel prej 16 %.

Brazilska vlada se trenutno sooča s težavami pri pridobivanju injekcijskih igel za imunizacijo prebivalstva v boju proti pandemiji Covid-19. Prejšnji teden je vlada na elektronski dražbi poskušala kupiti 331 mio igel, a ji jih je uspelo kupiti le 8 mio. Predstavnik brazilskih proizvajalcev je ocenil, da je bila cena za nakup materiala, ki jo je ponudilo Ministrstvo za zdravje, prenizka. 3. januarja so zaradi pomanjkanja igel uvedli posebno izvozno dovoljenje za igle, da bi omejili izvoz in zagotovili domačo oskrbo igel.

Z nedavno odločitvijo Gecexa, sedaj seznam izdelkov z ničelno tarifo v okviru boja proti pandemiji Covid-19, vključuje že 303 izdelke in je potrjen do 30. junija 2021.
 

 
Viri: Factiva, MercoPress

Več informacij o globalnih trendih na področju farmacevtske industrije