Brazilija namerava še za 10 % znižati uvozne davčne stopnje

sreda, 25. maj 2022

23. 05. 2022: $1 = 4.8149 reais
 

Novo 10-odstotno znižanje davčne stopnje za uvozno blago


Brazilska vlada je v ponedeljek, 23. maja, napovedala novo 10-odstotno znižanje davčne stopnje za uvozno blago za velik del izdelkov, kupljenih v tujini, da bi zmanjšala inflacijske pritiske.

Znižanje davkov gospodarskega ministrstva, ki zajema približno 87 % carinskega blaga v državi in je bilo odobreno po seji brazilske zunanjetrgovinske zbornice, velja od 1. junija letos do 31. decembra 2023.

"Današnji ukrep približuje stopnjo brazilske tarife mednarodnemu povprečju in zlasti državam Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD)," je dejal za tisk minister za zunanje zadeve Trade, Lucas Ferraz. Opustitev zaradi znižanja davkov je po navedbah ministrstva ocenjena na 3,7 milijarde realov (768,45 milijona dolarjev).

Odločitev o znižanju carin brez odobritve trgovskega bloka Mercosur je bila sprejeta na podlagi člena pogodbe iz Montevidea.

Ferraz je dejal, da se bo Brazilija še naprej pogajala s članicami bloka, da bi poskušala konsolidirati in trajno znižati uvozne dajatve.  "Pričakujemo, da nam bo letos uspelo doseči, da bo 20-odstotno znižanje davka postalo ukrep celotnega Mercosurja," je dejal.

Med izdelki, ki bodo ostali izven ukrepa, so tekstil, obutev, igrače, mlečni izdelki in nekateri avtomobilski izdelki.

Vlada je že enostransko znižala skupne zunanje tarifne stopnje (TEC) za 10 % brez odobritve vseh članic Mercosurja, češ da se je treba nujno soočiti z naraščajočimi cenami. Aprila je vlada napovedala, da namerava spodbujati novo 10-odstotno znižanje uvoznih carin.

Ministrstvo za gospodarstvo podpira postopno odpiranje gospodarstva in nedavno uvedeno znižanje industrijskega davka (IPI), da bi brazilska industrija postala bolj konkurenčna in omogočila novo znižanje uvoznega davka. Začetno zmanjšanje IPI za 25 % je bilo povečano na 35 %, s čimer so se ohranili izdelki iz cone proste trgovine Manaus. Ukrep je bil na sodišču in je trenutno delno začasno ustavljen.

Vir: www.reuters.com

Pripravila:
Slovenska gospodarska zbornica Brazilija – SLOBRAZ, info@slobraz.com.br

 

Preberite tudi:

Carinske dajatve in drugi ukrepi trgovinske politike v Braziliji