Brazilska zvezna država Minas Gerais lahko postane vodilna proizvajalka litija za električne avtomobile

četrtek, 11. maj 2023
 

Guverner brazilske zvezne države Minas Gerais Romeu Zema v New Yorku predstavil projekt "Lithium Valley"


Vlada zvezne države Minas Gerais je 9. maja lansirala projekt za privabljanje vlagateljev za raziskovanje litija v dolini Jequitinhonha. Projekt "Lithium Valley" je bil uradno predstavljen na največji tehnološki trgovinski borzi na svetu - Nasdaq v New Yorku med obiskom guvernerja brazilske zvezne države Minas Gerais v ZDA. Namen projekta je privabljanje podjetij in naložb, odpiranje delovnih mest ter razvoj tehnologije v dolini Jequitinhonha, v zvezni državi Minas Gerais v Braziliji.

V predstavitvi projekta "Lithium Valley" je guverner zvezne države Minas Gerais Romeu Zema poudaril, da želijo v regije Vale do Jequitinhonha severno in severovzhodno od Minasa privabiti ne le proizvodnje baterij, temveč tudi investitorje na področju električnih avtomobilov in pripadajočih tehnologij.

Romeu Zema je ameriškim vlagateljem predstavil mineralno bogastvo severne regije Minas in poudaril, kako lahko trajnostno črpanje razvije sektor in ustvari delovna mesta. "Ne želimo prodajati nepredelane rude, temveč predelan litij, ki dodaja vrednost in je pripravljen za uporabo v baterijah. Naslednji korak bi bila proizvodnja električnih avtomobilov," je dodal.

Litij, pridobljen v zvezni državi Minas Gerais, je element, ki se uporablja v dolgotrajnih baterijah za vozila in električno opremo. Čeprav se pojavlja v različnih delih sveta, je element malo raziskan. Flávio Roscoe, predsednik podjetja Fiemg, meni, da je naloga države ponuditi "zeleni litij" s čisto energijo in brez proizvodnje jalovine v jezovih. Trenutni projekti po besedah Roscoeja predvidevajo tudi ponovno uporabo vode. 

"Litij ima zelo nizek okoljski odtis, brez emisij ogljika. Tudi državna logistika je naklonjena industriji litija. Regija doline Jequitinhonha je blizu pristanišča. Gre za zelo kakovosten litij, ki je pri proizvajalcih baterij zelo zaželen. Zaloge v zvezni državi Minas Gerais so po kakovosti med najboljšimi na svetu," je poudaril.
 

Brazilsko podjetje že pridobiva litij v regiji


Sigma je prvo podjetje, ki v zvezni državi Minas Gerais pridobiva litij z visoko dodano vrednostjo. Po besedah Ane Cabral, predsednice podjetja, ima Minas potencial, da postane vodilna svetovna proizvajalka litija za električne avtomobile. Proizvodnja v podjetju poteka brez zadrževalnika jalovine, ponovna uporaba pa prispeva k povečanju davčnih prihodkov države.

Cabralova dodaja, da povpraševanje po litiju prihaja predvsem s severne poloble, saj brazilska flota velja za "zeleno" -  88 % domačih avtomobilov lahko poganja etanol, biogorivo. 


Guverner Zema je predstavil projekt za privabljanje industrije v severno regijo Minas Gerais, Brazilija


Pripravila:

Mateja Perovšek Ciuchini
Slovenska gospodarska zbornica Brazilija - SLOBRAZ
e-naslov: info@slobraz.com

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini