British Petrol (BP) prodaja svoje petrokemično podjetje za 5 mlrd USD, ravno v času, ko energetski giganti širijo svoje delovanje v kemični industriji

četrtek, 02. julij 2020

Energetski velikan BP Plc se je dogovoril, da bo svojo petrokemično podjetje prodal kemičnemu podjetju Ineos Ltd iz Združenega kraljestva za 5 mlrd USD. S prodajo bo BP nekoliko zmanjšal svoje dolgove ter se odmaknil od svojih konkurentov. Royal Dutch Shell Plc in Exxon Mobil Corp. namreč širita svoje dejavnosti na področju petrokemije, deloma tudi zato, da bi lažje zadostila povpraševanju po transportnem gorivu.

BP se je za izstop iz petrokemične dejavnosti odločil zato, ker bi za rast te divizije potreboval precej naložb. Petrokemična divizija BP proizvaja komponente, ki so potrebne pri izdelavi poliestra, barv, lepil in embalaže. Skupno ima podjetje 14 proizvodnih obratov v Aziji, Evropi in ZDA. V letu 2019 so proizvedli 9,7 mio ton petrokemičnih izdelkov.

Petrokemija, ki je razširjena v vsakodnevnih izdelkih, kot so plastika, gnojila in tkanine, bo po ocenah analitikov največji gonilnik povpraševanja po nafti v prihodnjih letih. Po navedbah International Energy Agency bo predstavljala več kot tretjino rasti povpraševanja po nafti do leta 2030.

BP in Ineos sta se o prodaji pogovarjala že pred nekaj leti, v zadnjih mesecih pa sta idejo ponovno oživila. Ineos, ki je eno največjih svetovnih petrokemičnih podjetij, je že leta 2005 kupilo večino petrokemičnega poslovanja BP v vrednosti 9 mlrd USD.

Tokrat gre za prvi več mlrd USD vreden posel velikana BP po pandemiji korona virusa, ki je povzročila zmanjševanje stroškov in načrtov za nalože. Naftna industrija se je po pandemiji soočila tako s povečano proizvodnje nafte v Savdski Arabiji, kot s padcem povpraševanja. Cena nafte je od začetka leta 2020 izgubila več kot tretjino svoje vrednosti.

V začetku junija 2020 je BP napovedal, da bo odpustil 14 % svoje svetovne delovne sile in odpisal 17,5 mlrd USD, kar je pospešilo obstoječe načrte za preoblikovanje podjetja. Izvršni direktor BP, Bernard Looney, ki je svojo funkcijo nastopil februarja 2020, je že izdelal načrt za reorganizacijo, s katero naj bi začeli letos septembra.

S prodajo petrokemične divizije je BP predčasno dosegel cilj, da proda za 15 mlrd USD svojih sredstev. Med večjimi naftnimi podjetji ima BP eno največjih stopenj dolga glede na velikost. Prodaja bo lahko zapolnila primanjkljaj denarnega toka, s katerim se sooča BP. Kljub prodaji bo BP ohranil nekaj petrokemičnih proizvodnih enot, kot del svoje dejavnosti rafiniranja v Nemčiji.

V skladu z dogovorom bo Ineos plačal depozit v višini 400 mio USD ter 3,6 mlrd USD po končanem poslu, predvidoma do konca leta 2020. Preostanek v višini 1 mlrd USD pa bo izplačan do konca junija 2021.

Ineos je bil ustanovljen leta 1998 in je v večinski lasti britanskega milijarderja Jima Ratcliffeja. Lani je podjetje od francoske energetske družbe Total SA kupilo dve tovarni polistirena na Kitajskem.

Viri: Factiva, The Wall Street Journal Online

Več informacij o globalnih trendih na področju kemije