Carinska uprava Republike Srbije uvaja sistem eCarina

sreda, 15. november 2023
 

Projekt eCarina za avtomatizacijo in modernizacijo carinskih postopkov


Carinska uprava Republike Srbije je 13. novembra sporočila, da začenja z izvajanjem projekta eCarina za avtomatizacijo in modernizacijo carinskih postopkov v skladu s standardi EU, v katere je Evropska unija (EU) vložila 9 milijonov EUR.

Na predstavitvi projekta na Gospodarski zbornici Srbije (PKS) so povedali, da je bil projekt zagnan z namenom izboljšanja carinskega sektorja in olajšanja mednarodne trgovine.

»Ta projekt je pomemben, saj kaže na nujnost modernizacije Carinske uprave Srbije in uskladitve s standardi in uredbami, ki izhajajo iz Poglavja 29, ter uskladitve Srbije z carinskim zakonikom EU. Nekaj je bilo narejenega že prej, toda zdaj bomo imeli popolnoma digitalizirano upravljanje carinskih postopkov, to bo korak naprej pri zagotavljanju storitev in proti članstvu v EU,« je povedal predstavnik delegacije EU Martin Klauke.

Dodal je, da Vlada Srbije dela na digitalizaciji, digitalni transformaciji, uvedbi eUprave, zmanjšanju papirja in obrazcev ter prihranku za vlado in državljane, kar bo neposredno vplivalo na poslovanje v Srbiji.

»Podpora poslovnemu svetu je na samem vrhu agende EU, lažji bo dostop do evropskega notranjega in regionalnega trga, ta projekt pa bo podprl tako blagovno kot storitveno izmenjavo. Novi sistem bo omogočil hitrejši, cenejši, preglednejši in bolj predvidljiv carinski postopek ter bo pozitivno vplival na zasebni sektor, prav tako pa bo pripeljal do boljšega integriranja blagovne in storitvene ekonomije,« je pojasnil Klauke.

Pomočnica direktorja Carinske uprave Srbije Nataša Mirković je spomnila, da se projekt izvaja že od konca maja in ocenila, da bodo predvidoma vsi trije IT sistemi - uvoz, izvoz in carinske odločitve - v polni uporabi do decembra 2025, medtem ko naj bi bil projekt zaključen konec maja 2026. »To pomeni, da bomo digitalizirali carinske postopke uvoza in izvoza, skupaj s celotnimi spremljajočimi podsistemi carinskih odločitev. Hitrejše carinjenje blaga, tako pri uvozu kot izvozu, pomeni korist za državljane, ki carinijo blago,« je še pojasnila.

Državni sekretar v Ministrstvu za finance Gojko Stanivuković je poudaril, da bo s povečanjem kapacitet Carinske uprave Srbije in avtomatizacijo carinskih sistemov zagotovljena skladnost s carinskimi predpisi EU, kar je po njegovih besedah eden od zelo pomembnih korakov k izpolnjevanju pogojev za zaprtje poglavja 29, ki se nanaša na Carinsko unijo.

Pomočnik predsednika Gospodarske zbornice Srbije Milan Trivunac je spomnil, da je danes digitalizacija na vseh področjih pogoj za ekonomsko rast, uporabo inovacij ter povečanje konkurenčnosti gospodarstva, in da bo prehod na "brezpapirno poslovanje" v največji meri zmanjšal stalni stik med gospodarstvom in carinskimi organi.

»PKS se osredotoča na dejavnosti, ki izboljšujejo poslovanje naših članov, in menimo, da projekt eCarina neposredno prispeva k temu cilju. Modernizacija carinskega sektorja prinaša številne koristi za poslovno skupnost: hitrejši pretok blaga, zmanjšanje administrativnih ovir in relevantne podatke, ki olajšujejo mednarodno trgovino in s tem neposredno vplivajo na povečanje prihodkov in zmanjšanje operativnih stroškov naših članov,« je povedal Trivunac.

Vir: Ekapija

Povzela:

mag. Danijela Fišakov
Slovenski poslovni klub v Beogradu
e-naslov: danijela.fisakov@spk.rs

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini