Catalent bo razširil tovarno cepiv v Agnaniju v Italiji

četrtek, 22. julij 2021

Catalent namerava s 100 mio USD vredno naložbo razširiti tovarno v Aganiju v Italiji, kjer trenutno proizvaja cepiva proti COVID-19, proizvajalcev Astra Zeneca in Johnson & Johnson.

Ameriška farmacevtska družba Catalent Inc pričakuje, da bo širitev proizvodnje končana do aprila 2023. Širitev bo omogočila izdelavo zdravilne učinkovine za zapletena biološka zdravila, vključno s cepivi proti COVID-19.

"V Evropi primanjkuje zmogljivosti bioreaktorjev za biološka zdravila," je v intervjuju za Reuters povedal Mario Gargiulo, regionalni direktor družbe Catalent za Evropo. "Družba ocenjuje, da je italijansko mesto Agani pravi kraj za postavitev takšnih zmogljivosti, ki bi se lahko uporabljale v nujnih primerih javnega zdravja, kot je na primer pandemija COVID-19."

Družba v tovarni v mestu Agnani v Italiji načrtuje namestitev dveh 2.000 litrskih bioreaktorjev za enkratno uporabo, pa tudi namestitev vse potrebne infrastrukture za dodatnih šest 2.000 litrskih bioreaktorjev za enkratno uporabo.

Družba Catalent je januarja 2020 od ameriške farmacevtske družbe Bristol Myers Squibb kupila tovarno v mestu Agnani v Italiji in nato hitro podpisala pogodbe za proizvodnjo cepiv proizvajalcev Astra Zeneca in Johnson & Johnson. Odkar je Catalent postal lastnik te tovarne v Italiji, je ta postala glavno evropsko središče za proizvodnjo cepiv proti COVID-19.

Gargiulo je povedal, da družba Catalent še nima pogodb za proizvodnjo cepiv proti COVID-19 za novi obrat in da še ne vedo, ali bo na trgu potreba po takšni kapaciteti po letu 2023. Vendar v družbi verjamejo, da bi lahko do konca leta 2023 obnovili obstoječe pogodbe za proizvodnjo cepiva.

Ameriška farmacevtska družba Catalent, Inc. deluje v naslednjih segmentih: Softgel & Oral Technologies, Biologics, Oral & Specialty Delivery in Clinical Supply Services. Segment Biologics razvija in proizvaja biološke celične linije, celično terapijo in gensko terapijo z virusnimi vektorji. Družba je bila ustanovljeno leta 1933 in ima sedež v Somerset, New Jersey, ZDA.


Viri: Factiva, Reuters

Več informacij o globalnih trendih na področju farmacije in biotehnologije