Cene telekomunikacijskih storitev na Portugalskem precej višje od povprečja EU

torek, 09. junij 2020

Portugalski regulator za telekomunikacije Anacom je v svoji zadnji analizi cen telekomunikacijskih storitev ugotovil, da so se cene na Portugalskem v obdobju januar 2009 - april 2020 povečale za 7,7 %. Cene telekomunikacijskih storitev so se v tem obdobju v državah Evropske unije znižale za -10,4 %. Cene, ki jih za svoje storitve zaračunavajo operaterji na Portugalskem, so torej med najvišjimi v primerjavi z drugimi državami Evropske unije.

Ne samo analiza regulatorja, ampak tudi vse študije, ki so jih pripravile Evropska komisija, OECD in ITU, kažejo, da so cene storitev paketov in individualizirane ponudbe fiksnih in mobilnih širokopasovnih povezav na Portugalskem nad povprečjem Evropske Unije.

Regulator tudi poudarja, da velika večina telekomunikacijskih paketov zavezuje uporabnike, da sklenejo storitev fiksne telefonije, čeprav jo dejansko uporablja le 65 % gospodinjstev.

Portugalski trg telekomunikacijskih storitev je v letu 2019 dosegel vrednost 4.919 mio EUR. Po napovedih analitikov naj bi se vrednost trga v prihodnjih treh letih zniževala po -2,6 % povprečni letni stopnji in v letu 2023 dosegla 4.906 mio EUR.

Portugalska ima srednje velik trg telekomunikacijskih storitev z močnim mobilnim sektorjem in hitro rastočim segmentom širokopasovnih povezav. Trg mobilnih telefonov je dokaj nasičen, poraba se je v zadnjih letih nekoliko povečala predvsem zaradi izboljšav v infrastrukturnem omrežju, zlasti v zvezi z uvajanjem 4G.

Največji operaterji telekomunikacijskih storitev na Portugalskem:
 
Podjetje Prihodki v mio EUR (2019)
Meo - Serviços De Comunicações E Multimédia S.A. 2.246,49
Nos Comunicações S.A. 1.707,64
NOS SGPS SA 1.581,99
Vodafone Portugal - Comunicações Pessoais S.A. 1.071,48
Altice Portugal S.A. 631,85
 

Viri: Factiva, Content Engine LLC, Telecompaper Europe, MarketLine

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT