Portugalska

Predstavitev gospodarstva Portugalske

Predstavitev države

Uradni naziv:

Mednarodna oznaka:

Glavno mesto:

Velikost (km2):

Prebivalci (mio):

Uradni jezik:

Vera:

BDP na prebivalca:

Denarna enota:

Čas:

Klicna številka:

República Portuguesa / Republika Portugalska

PT / PRT

Lizbona

91.906

10,3

Portugalski

Rimskokatoliška 81 %, drugi kristjani 3,3 %, ostali in neopredeljeni 15,7 %

19.687 EUR (2020)

Evro (EUR)

Slovenija -1

+351


Večja mesta

Večja mesta Število prebivalcev 
Lizbona 509.515
Porto 216.606


Politična ureditev

Politični sistem:

Parlamentarna republika

Pravni sistem:

Temelji na ustavi iz l. 1976 in nazadnje spremenjeni l. 2004

Zakonodajna oblast:

Enodomni parlament (Assembleia da República) šteje 230 članov, ki so izvoljeni za obdobje največ štirih let.

Volitve:

Zadnje parlamentarne volitve so bile 6.10.2019, naslednje bodo oktobra 2023. Zadnje predsedniške volitve so potekale 24. januarja 2021, naslednje bodo januarja 2026

Vodstvo države:

Predsednik je izvoljen neposredno za petletni mandat, vendar največ dvakrat zaporedoma. 24. januarja 2021 so Portugalci za prihodnjih 5 let ponovno izvolili  Marcela Rebela de Souso za predsednika države.
Na dan predsedniških volitev so v državi zabeležili nov rekord žrtev pandemije: 275 mrtvih in 11.721 novih okužb, kar napoveduje drugi težki mandat za Rebela de Sousa.

Izvršilna oblast:

Svet ministrov vodi predsednik vlade, ki ga imenuje predsednik. Zakonodajni program vlade mora odobriti Assembleia da República. Na zadnjih parlamentarnih volitvah 6.10.2019 je zmagala Portugalska socialistična stranka (PS) premierja Antonia Coste, ki bo po novem imela v parlamentu 106 poslancev. Na drugo mesto se je uvrstila desnosredinska stranka Socialnih demokratov (PSD), ki si je zagotovila 77 poslanskih sedežev. 

Premier: António Costa (PS - Socialistična stranka)

 

Portugalska je polnopravna članica Evropske unije. Kot polnopravna članica EU sodeluje v vseh sporazumih, katerih podpisnica je EU. Včlanjena je tudi v OECD (Organization for Economic Cooperation and Development) in WTO (World Trade Organization).

Vir: EIU; Factiva, februar 2021.

 

Gospodarska politika vlade

Vlada je po izbruhu pandemije korona virusa prilagodila svoje prednostne naloge. Prizadevanja bodo usmerjena predvsem v okrevanje po globoki gospodarski krizi. Vlada pripravlja ambiciozen naložbeni načrt, ki predvideva nadgradnjo železniške in pomorske infrastrukture na Portugalskem, investicije v izobraževalni sistem ter zmanjšanje emisij.

Zaradi visoke ravni javnega dolga bo vlada skušala omejiti porabo, kjer je to mogoče. Vendar znižanje plač, ki se je zgodilo po krizi državnega dolga leta 2012, ni verjetno. Prav tako je manj verjeten napredek pri liberalizaciji trga dela, pa tudi nekaterih proizvodnih in drugih trgov, saj se vlada sooča z nasprotovanjem levih strank. Upravljanje nacionalnega letalskega prevoznika TAP, ki se je znašel v hudi finančni stiski, je za zdaj pod nadzorom države, a bo njegovo upravljanje v prihodnjih negotovih letih precej težko.

Neposredne prednostne naloge vlade so koordinacija uvajanja cepiva in upočasnitev širjenja korona virusa. Portugalska je dobila mednarodne pohvale za hiter in učinkovit odziv na prvi val pandemije, zdaj pa je postala ena izmed držav, ki jo je najbolj prizadel podaljšani drugi val, ki se je začel sredi oktobra 2020 in začel hitro naraščati januarja 2021. Vlada je 15. januarja uvedla dvotedensko nacionalno zaporo. Teden dni kasneje, ko je stopnja okužb še naraščala, je bil predsednik Costa prisiljen razveljaviti prvotno odločitev vlade, da ne zapre šol in univerz. Epidemiologi in opozicijske stranke so vlado močno kritizirali, ker ni prej uvedla omejevalnih ukrepov in jih ni učinkovito uveljavila.


Vir: EIU; Factiva, februar 2021.


 

Poglejte si tudi:

Pregled gospodarskih gibanj

Gospodarske panoge