Portugalska

Predstavitev gospodarstva Portugalske

Predstavitev države

Uradni naziv:

Mednarodna oznaka:

Glavno mesto:

Velikost (km2):

Prebivalci (mio):

Uradni jezik:

Vera:

BDP na prebivalca:

Denarna enota:

Čas:

Klicna številka:

República Portuguesa / Republika Portugalska

PT / PRT

Lizbona

91.906

10,3

Portugalski

Rimskokatoliška 81 %, drugi kristjani 3,3 %, ostali in neopredeljeni 15,7 %

20.654 EUR (2019)

Evro (EUR)

Slovenija -1

+351


Večja mesta

Večja mesta Število prebivalcev 
Lizbona 506.088
Porto 214.587


Politična ureditev

Politični sistem:

Parlamentarna republika

Pravni sistem:

Temelji na ustavi iz l. 1976 in nazadnje spremenjeni l. 2004

Zakonodajna oblast:

Enodomni parlament (Assembleia da República) šteje 230 članov, ki so izvoljeni za obdobje največ štirih let.

Volitve:

Zadnje parlamentarne volitve so bile 6.10.2019, naslednje bodo oktobra 2023. Zadnje predsedniške volitve so potekale januarja 2016, naslednje bodo januarja 2021

Vodstvo države:

Predsednik je izvoljen neposredno za petletni mandat, vendar največ dvakrat zaporedoma. Predsednik Marcelo Rebelo de Sousa (neodvisen, prej član Socialdemokratske stranke PSD), je bil izvoljen 24. januarja 2016, 9. marca pa je nasledil Aníbala Cavaca Silvo.

Izvršilna oblast:

Svet ministrov vodi predsednik vlade, ki ga imenuje predsednik. Zakonodajni program vlade mora odobriti Assembleia da República. Na zadnjih parlamentarnih volitvah 6.10.2019 je zmagala Portugalska socialistična stranka (PS) premierja Antonia Coste, ki bo po novem imela v parlamentu 106 poslancev. Na drugo mesto se je uvrstila desnosredinska stranka Socialnih demokratov (PSD), ki si je zagotovila 77 poslanskih sedežev. 

Premier: António Costa (PS - Socialistična stranka)

 

Portugalska je polnopravna članica Evropske unije. Kot polnopravna članica EU sodeluje v vseh sporazumih, katerih podpisnica je EU. Včlanjena je tudi v OECD (Organization for Economic Cooperation and Development) in WTO (World Trade Organization).

Vir: EIU; Factiva, marec 2020.

 

Gospodarska politika vlade

Prednostne naloge vladne politike so zmanjšanje proračunskega primanjkljaja in bremena javnega dolga ter izvajanje strukturnih gospodarskih reform za povečanje potenciala rasti gospodarstva. Toda hitrost reform se je pod novo vlado upočasnila. Še vedno je potrebno korenito znižanje porabe. Potreben je tudi napredek pri liberalizaciji trga delovne sile, kot tudi nekaterih izdelkov in doslej zaščitenih poklicev. Bančni sistem je še vedno šibek, zato je povečanje kreditiranja podjetij še vedno izziv.

Program finančne pomoči EU in IMF v obdobju 2011–2014, katerega namen je bil zaustaviti krizo državnega dolga Portugalske, je privedel do izvajanja vrste strukturnih reform. Prejšnja vlada je zmanjšala togost trga dela, pa tudi fiskalna in zunanja neravnovesja, kar je prispevalo k izboljšani gospodarski rasti in uspešni vrnitvi na trge državnih obveznic v decembru 2013. To je državi omogočilo, da je začela odplačevati posojilo IMF pred predvidenim rokom in ga konec leta 2018 tudi odplačala.
 


Vir: EIU; Factiva, marec 2020.

 

Poglejte si tudi:

Pregled gospodarskih gibanj

Gospodarske panoge