Portugalska

Predstavitev gospodarstva Portugalske

Predstavitev države

Uradni naziv:

Mednarodna oznaka:

Glavno mesto:

Velikost (km2):

Prebivalci (mio):

Uradni jezik:

Vera:

BDP na prebivalca:

Denarna enota:

Čas:

Klicna številka:

República Portuguesa / Republika Portugalska

PT / PRT

Lizbona

91.906

10,3

Portugalski

Rimskokatoliška 81 %, drugi kristjani 3,3 %, ostali in neopredeljeni 15,7 %

20.654 EUR (2019)

Evro (EUR)

Slovenija -1

+351


Večja mesta

Večja mesta Število prebivalcev 
Lizbona 506.088
Porto 214.587


Politična ureditev

Politični sistem:

Parlamentarna republika

Pravni sistem:

Temelji na ustavi iz l. 1976 in nazadnje spremenjeni l. 2004

Zakonodajna oblast:

Enodomni parlament (Assembleia da República) šteje 230 članov, ki so izvoljeni za obdobje največ štirih let.

Volitve:

Zadnje parlamentarne volitve so bile 6.10.2019, naslednje bodo oktobra 2023. Zadnje predsedniške volitve so potekale januarja 2016, naslednje bodo januarja 2021

Vodstvo države:

Predsednik je izvoljen neposredno za petletni mandat, vendar največ dvakrat zaporedoma. Predsednik Marcelo Rebelo de Sousa (neodvisen, prej član Socialdemokratske stranke PSD), je bil izvoljen 24. januarja 2016, 9. marca pa je nasledil Aníbala Cavaca Silvo.

Izvršilna oblast:

Svet ministrov vodi predsednik vlade, ki ga imenuje predsednik. Zakonodajni program vlade mora odobriti Assembleia da República. Na zadnjih parlamentarnih volitvah 6.10.2019 je zmagala Portugalska socialistična stranka (PS) premierja Antonia Coste, ki bo po novem imela v parlamentu 106 poslancev. Na drugo mesto se je uvrstila desnosredinska stranka Socialnih demokratov (PSD), ki si je zagotovila 77 poslanskih sedežev. 

Premier: António Costa (PS - Socialistična stranka)

 

Portugalska je polnopravna članica Evropske unije. Kot polnopravna članica EU sodeluje v vseh sporazumih, katerih podpisnica je EU. Včlanjena je tudi v OECD (Organization for Economic Cooperation and Development) in WTO (World Trade Organization).

Vir: EIU; Factiva, marec 2020.

 

Gospodarska politika vlade

Vlada je po izbruhu pandemije korona virusa prilagodila svoje prednostne naloge. Prizadevanja bodo usmerjena predvsem v okrevanje po globoki gospodarski krizi. Vlada pripravlja ambiciozen naložbeni načrt, ki predvideva nadgradnjo železniške in pomorske infrastrukture na Portugalskem, investicije v izobraževalni sistem ter zmanjšanje emisij.

Zaradi visoke ravni javnega dolga bo vlada skušala omejiti porabo, kjer je to mogoče. Vendar znižanje plač, ki se je zgodilo po krizi državnega dolga leta 2012, ni verjetno. Prav tako je manj verjeten napredek pri liberalizaciji trga dela, pa tudi nekaterih proizvodnih in drugih trgov, saj se vlada sooča z nasprotovanjem levih strank. Upravljanje nacionalnega letalskega prevoznika TAP, ki se je znašel v hudi finančni stiski, je za zdaj pod nadzorom države, a bo njegovo upravljanje v prihodnjih negotovih letih precej težko.

Fiskalni odziv Portugalske na krizo, ki je nastala zaradi pandemije korona virusa, je vladni proračun za nujne primere, ki znaša 22 mlrd EUR ali približno 11 % BDP.


Vir: EIU; Factiva, oktober 2020.


 

Poglejte si tudi:

Pregled gospodarskih gibanj

Gospodarske panoge