Portugalska

Prodaja na Portugalsko

Gospodarska politika vlade

Vlada je od izbruha pandemije korona virusa prilagodila svoje prioritete. Prizadevanja bodo v prihodnje usmerjena v izhod iz globoke gospodarske krize. Vlada pripravlja ambiciozen naložbeni načrt, ki predvideva nadgradnjo portugalske železniške in pomorske infrastrukture ter zmanjšanje emisij. Zaradi visoke ravni javnega dolga bo vlada omejila porabo, kjer bo to mogoče. Vendar pa za razliko od krize državnega dolga leta 2012, znižanje plač ni verjetno. Prav tako je upočasnjen napredek pri liberalizaciji trga dela, pa tudi nekaterih proizvodnih in poklicnih trgov, saj se to sooča z nasprotovanjem levih strank.

Zmaga Antonia Coste na januarskih parlamentarnih volitvah pomeni, da mu bo morda uspelo, da vlada do konca tega leta vloži 6 mlrd EUR od skupno 14 mlrd EUR, ki naj bi jih Portugalska prejela iz Sklada EU za oživitev in odpornost. Do leta 2027 naj bi na Portugalsko prispelo skupno 60 mlrd EUR sredstev EU (enako kot približno 30 % BDP za leto 2020).

Drugi načrtovani ukrepi vlade vključujejo povečanje državnih pokojnin in plač v javnem sektorju, dvig minimalne plače in povečanje naložb v nacionalno zdravstveno službo za 700 mio EUR v letu 2022. Na dnevnem redu so tudi reforme delovne zakonodaje, namenjene izboljšanju delovnih pogojev.

Vir: EIU; Factiva, maj 2022. 
 

Trendi obnašanja kupcev in kupna moč

Nakupno vedenje portugalskih potrošnikov je v veliki meri odvisno od oglaševanja, poprodajnih storitev, cene ter blagovne znamke in s tem povezanega socialnega statusa. Okoljski vidik je še vedno drugotnega pomena, vendar postaja vse bolj pomemben med mladimi. Portugalski potrošniki so zvesti blagovnim znamkam, predvsem pri oblačilih. Običajno dajejo prednost uvoženim izdelkom, z izjemo živil.

Tipičen portugalski potrošnik ceni bližino ponudbe in daje prednost hipermarketom.

Institucionalni kupci na Portugalskem so zelo občutljivi na cene. Večina ponudb upošteva najnižjo ceno, kakovost je na drugem mestu.

 

Tržne poti, distribucija

Na Portugalskem so se sodobne oblike maloprodaje pojavile zelo pozno v primerjavi z drugimi evropskimi državami. V zadnjih nekaj letih je ponovno v ospredju trend nakupovanja pri majhnih lokalnih trgovcih, ki so blizu doma, imajo prilagojene storitve in ponujajo sveže in lokalne izdelke. Vse večje zanimanje potrošnikov je tudi za sistem maloprodaje, ki združuje internetno prodajo s fizičnimi trgovinami.

Vrednost prodaje v hipermarketih se je na Portugalskem v letu 2021 zmanjšala za -2 % in dosegla 3,9 mlrd EUR. Po napovedih analitikov se bo prodaja v tem segmentu v prihodnjih 5 letih povečevala po 1 % povprečni letni stopnji (oziroma bo upadala po -0,3 % ob predpostavki nespremenjenih cen) in v letu 2026 dosegla vrednost 4,2 mlrd EUR. Družba Modelo Continente Hipermercados SA je največji konkurent v segmentu hipermarketov, z 41 % tržnim deležem v letu 2021.

Segment supermarketov se je v letu 2021 povečal za 1 % in dosegel vrednost 10,6 mlrd EUR. Po napovedih bo segment v prihodnjih 5 letih rasel po 2 % povprečni letni stopnji ( oziroma bo upadal po -0,1 % ob predpostavki nespremenjenih cen) ter v letu 2026 dosegel vrednost 11,4 mlrd EUR. Največji konkurent v segmentu supermarketov je družba Pingo Doce - Distribuição Alimentar SA, ki je imela v letu 2021 34 % tržni delež.

Diskontni trgovci so na Portugalskem v letu 2021 beležili 4 % rast prodaje, ki je dosegla 3 mlrd EUR. V prihodnjih 5 letih se bo segment diskontnih trgovin po napovedih povečeval po 4 % povprečni letni stopnji, oziroma 2 % ob predpostavki nespremenjenih cen, ter v letu 2026 dosegel vrednost 3,6 mlrd EUR. Največji diskontni trgovec na Portugalskem je Lidl & Cia, ki je imel v letu 2021 64 % tržni delež.


Največji trgovci na drobno po prihodkih:

Podjetje Prihodki v mio EUR (2021)
Jerónimo Martins SGPS SA 22.625,77
Modelo Continente - Hipermercados S.A. 5.053,98
Pingo Doce - Distribuição Alimentar S.A. 4.831,87
Auchan Retail Portugal S.A. 1.684,19
Worten - Equipamentos Para O Lar S.A. 1.117,24
Continente Hipermercados S.A. 895,41
Dia Portugal - Supermercados S.A. 729,45


 

Spletna prodaja na Portugalskem

Vrednost spletne maloprodaje se je na Portugalskem v letu 2021 povečala za 9 % in dosegla 3,6 mlrd EUR.

Največji tržni delež imajo na trgu trgovci, ki prodajajo svoje izdelke na spletnih tržnicah. Njihov tržni delež je v letu 2021 znašal 37 %.

Pandemija in posledično uvedeni omejitveni ukrepi so pospešili razvoj spletne prodaje na Portugalskem. Spletna prodaja se je že leta 2020 povečala na ravni, ki bi jih sicer po analizah država lahko dosegla v obdobju štirih ali petih let.
Številna nacionalna podjetja so bila zaradi preživetja prisiljena preusmeriti se v  digitalizacijo, da bi pospešila prodajo, ki je upadala v fizičnih trgovinah.
V letu 2021 in ponovni uvedbi omejitvenih ukrepov v Q1 2021, je spletna prodaja še naprej beležila pozitivno rast, čeprav se je ta v primerjavi z letom 2020 nekoliko upočasnila.
Tuji spletni ponudniki, zlasti AliExpress (Alibaba Group Holding Ltd) so v tem času beležili rast prodaje, medtem ko je kitajska platforma za prodajo elektronike, Gearbest, vložila zahtevo za stečaj.

Analitiki napovedujejo, da bo spletna prodaja na Portugalskem v naslednjih 5 letih rasla po 12 % povprečni letni stopnji (oziroma 10 % ob predpostavki nespremenjenih cen) ter v letu 2026 dosegla vrednost 6,3 mlrd EUR.

Spletni ponudniki na Portugalskem:  
  •        Amazon.com Inc                                                
  •        Auchan Hipermercados Portugal SA                             
  •        Fnac Portugal - ACDLDMPT Lda                                 
  •        Ikea Portugal - Móveis e Decoração Lda                       
  •        Modelo Continente Hipermercados SA                           
  •        Worten Equipamentos para o Lar SA                    

Več o spletni prodaji  v tujino in kako vam lahko pri tem pomagamo, si lahko preberete na tej povezavi
 

Javna naročila

 

Sejmi

 

Plačevanje

Plačilni pogoji so odvisni od velikosti naročila in zgodovine plačil kupca. Pri večjih transakcijah ali manjši kreditni sposobnosti kupca se najpogosteje uporablja nepreklicni dokumentarni akreditiv, zlasti v prvem letu poslovanja. Običajni plačilni pogoji so 30, 60 in 90 dni. Velike družbe, vključno z velikimi trgovci, določajo daljše plačilne pogoje, ki lahko trajajo do šest mesecev.
 
Poleg akreditivov se na Portugalskem najpogosteje uporabljajo še bančni čeki, plačilni nalogi ter dokumentarni inkaso. Za manjše spletne nakupe se običajno uporablja plačilo s kreditno kartico. 
 

Več: Plačilni promet – izvozno okno
 

Transport in logistika

Portugalska pristanišča vsako leto pretovorijo več kot 60 mio ton blaga. Portugalska želi spodbuditi zasebne vlagatelje, da bi posodobili pristaniško infrastrukturo.

Cestno omrežje je slabo in potrebuje obnovo. Kljub temu se največ transporta na Portugalskem odvija po cestah.

Veliko blaga prepeljejo tudi železnice. Po podatkih Nacionalnega inštituta za statistiko (Estatísticas dos Transportes e Comunicações 2019) meri portugalsko železniško omrežje 3.620,7 km. Portugalska vlada je leta 2019 nacionalnemu parlamentu predstavila načrt naložb v infrastrukturo do leta 2030. Sestavlja ga 19 železniških projektov s skupnim proračunom 4,1 mlrd EUR. Eden pomembnejših projektov je nova železniška povezava med Lizbono in Portom.  
 
Več:  

Poslovni imeniki in koristne povezave:

 

Druge koristne povezave:

 

Posodobljeno maj 2022.

_