Češke potovalne agencije so odpustile 70 % zaposlenih

torek, 14. september 2021

Češke potovalne agencije, ki se osredotočajo predvsem na vhodni turizem, skoraj nimajo prihodkov in so morale odpustiti 70 % zaposlenih, so na novinarski konferenci povedali v Združenju čeških potovalnih agencij.

V primerjavi s 14.000 zaposlenimi pred pandemijo, češke potovalne agencije in organizatorji potovanj trenutno zaposlujejo le približno 5.000 ljudi. Če se stanje ne bo izboljšalo, bodo morali do konca leta odpustiti večino svojih zaposlenih. V Združenju opozarjajo, da če država ne bo podprla vhodnega turizma, potovalne agencije ne bodo mogle ohraniti svojega poslovanja.


Poenostavitev ukrepov za izdajo turističnih vizumov v Rusiji in omogočanje vstopa na Češko vsem tistim ruskim turistom, ki so bili cepljeni s cepivom Sputnik V, sta prednostni nalogi državne agencije za turizem, CzechTourism. Agencija si tudi prizadevala za enostavnejša in jasnejša pravila za vstop v državo.

Glavni razlog, zakaj tuji turisti raje izberejo druge države kot Češko, je nejasen sistem pravil za prestop meje. Združenje čeških potovalnih agencij že več kot eno leto od ministrstva za zdravje zahteva razlago metodologije, ki se uporablja za oblikovanje seznama držav z različnimi stopnjami tveganja za prenos okužb s Covid-19. A ministrstvo odgovarja, da seznam temelji na podatkih, ki jim sledi celotna EU.

Znaten padec vhodnega turizma je težko nadomestiti in bo po mnenju Združenja vplival tudi na cene blaga in storitev tudi za Čehe. Poleg potovalnih agencij so razmere med drugim prizadele tudi muzeje, galerije, gledališča, pralnice in ponudnike hotelske hrane.

Pred pandemijo so češke potovalne agencije, ki se ukvarjajo z vhodnim turizmom, letno ustvarile promet okoli 6 mlrd CZK ali približno 237 mlrd EUR. Lani se je prihodek zmanjšal za 95 %, stanje pa naj bi bilo letos po oceni ACK še slabše. »Potovalne agencije niso prejele skoraj nobene podpore s strani države, z izjemo sheme pomoči za turizem, po kateri so vse agencije, vključno s tistimi s prometom okoli 1 mlrd CZK (39,5 mio EUR), prejele le 50.000 CZK (1.975 EUR)«, so povedali na Združenju.

Po podatkih ministrstva za regionalni razvoj so potovalne agencije in organizatorji potovanj prejeli veliko večjo podporo kot mnogi drugi sektorji. »Prejeli so subvencije v višini 1,6 mlrd CZK (63,2 mio EUR), ter posojila in jamstva v vrednosti 697 mio CZK (27,5 mio EUR)«, so sporočili z ministrstva. »Razen sheme pomoči za turizem, bi agencije lahko izkoristile podporo, ki jo zagotavlja shema za ohranitev delovnih mest ali pa bi zaprosile za nadomestila. Poleg tega so lahko strankam namesto denarja izdale bone za nadomestilo odpovedanih potovanj,« so še sporočili z ministrstva.

Samo v Pragi je približno 100 potovalnih agencij, ki se ukvarjajo z vhodnim turizmom. Statističnih podatkov o tem, koliko jih je moralo začasno ustaviti ali prenehati s poslovanjem, ni na voljo. »Če se bodo sedanje razmere nadaljevale, bo Češka izgubila pomemben del prihodkov od tujih turistov,« opozarjajo v Združenju.

Turistični sektor na Češkem je začel okrevati v Q2 2021, potem ko so bile odpravljene omejitve proti COVID-u, kar je spodbudilo okrevanje prihodkov pri storitvah v sektorjih, povezanih s turizmom. Po podatkih češkega statističnega urada, je število gostov, nastanjenih v hotelih, penzionih in kampih, v Q2 2021 doseglo 1,6 mio, kar je za 51,3 % več kot v enakem obdobju lani.

V Q2 2021 je storitev nastanitvenih obratov uporabljalo 1,3 mio domačih turistov, kar predstavlja 47 % medletno rast, medtem ko se je število tujih obiskovalcev v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo za 79 %.

Po mnenju analitikov letos češki turizem okreva hitreje kot lani, kljub temu pa povečanje števila gostov za več 10 % ne zadošča za obnovo turizma, ki je močno prizadet zaradi posledic omejitvenih ukrepov.

Število turistov se je v Q2 2021 najbolj povečalo v Pragi in regiji Karlovy Vary, in sicer za 90 % oziroma 72 %. Po mnenju državne agencije CzechTourism so za pozitiven razvoj turizma v Pragi zaslužni predvsem domači turisti, ki so predstavljali več kot 60 % obiskovalcev.
 Viri: CTK - Czech News Agency, bne IntelliNews

Več informacij o globalnih trendih na področju turizma