Češki O2 uvaja novo aplikacijo za komunikacijo med vozili

torek, 30. marec 2021

Češki mobilni operater O2 uvaja novo mobilno aplikacijo za komunikacijo med vozili, ki so jo razvili v okviru projekta C-Roads. 

Mobilna aplikacija deluje neodvisno, brez potrebe po posebni enoti za vozilo. Z uporabo aplikacije lahko vozila komunicirajo med seboj, pa tudi s prometnimi znaki, semaforji, železniškimi prehodi, vozili javnega prevoza in reševalnimi vozili. Aplikacijo lahko uporabljajo tako vozniki motornih vozil kot kolesarji.

Cilj projekta C-Roads je povečati varnost in pretočnost na cestah ter začeti pot do avtonomnega prometa na Češkem in v celotni Evropski uniji. Glavni cilj aplikacije je vzdrževanje pretoka prometa. Elementi prometne infrastrukture komunicirajo z vozili, ki gredo mimo, tako da aplikacija voznika opozori na različne nevarnosti v prometu. Sistem uporablja tako imenovano hibridno komunikacijo, ki združuje širokopasovno mobilno omrežje in tehnologijo Wi-Fi za avtomobile. Predvidena je tudi medsebojna povezava z omrežji 5G.

Pilotni projekt trenutno poteka na nekaterih odsekih čeških avtocest D1, D5, D11, na odsekih praške obvoznice, pa tudi v mestih Brno, Ostrava, Pilsen in na izbranih železniških prehodih.

Aplikacija je trenutno na voljo za naprave z operacijskim sistemom Android, vendar bo kmalu na voljo različica za iOS. V obeh primerih bo za končne uporabnike brezplačna.
 
Projekt C-Roads izvaja konzorcij partnerjev v koordinaciji češkega Ministrstva za transport. Člani konzorcija so poleg Ministrstva za transport še češka mobilna operaterja O2 in T-Mobile, Češka železniška uprava in številni drugi subjekti. Projekt sofinancira program Evropske unije za povezovanje Evrope - CEF, The Connecting Europe Facility Programme.Viri: Factiva, Telecompaper BV

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta in logistike