Coca Cola bo na Madžarskem testirala steklenice iz papirja

torek, 16. februar 2021

Coca-Cola bo to poletje začela s testiranjem steklenic, izdelanih iz papirja. 2.000 madžarskih potrošnikov bo v inovativnem prototipu steklenice preizkusilo pijačo Coca-Cole, AdeZ.

Coca-Cola je že lani v Bruslju predstavila svoj prototip steklenic iz papirja. Projekt bo zdaj prešel v kritično fazo preizkušanja potrošnikov, da bi lahko izmerili, kako dobro deluje embalaža in kako se ljudje odzivajo na novo obliko.
 
2.000 steklenic rastlinske pijače AdeZ bo Coca-Cola prodala na spletu preko madžarskega spletnega ponudnika Kifli.hu, ki ima eno najhitreje rastočih spletnih trgovin na Madžarskem.

Družba Coca-Cola si je zastavila ambiciozne cilje v zvezi z embalažo, ki so del njene strategije in vizije za svet brez odpadkov. Cilj družbe je, da do leta 2030 doseže neto nič odpadkov. V družbi obljubljajo, da bodo vsako prodano steklenico ali pločevinko ponovno zbrali in reciklirali.

Steklenice prve serije, ki bodo na trg prišle letos poleti, bodo pod papirnato lupino še vedno vsebovale tanko plastično podlogo. Steklenička bo vsebovala tudi plastični zamašek. A kot so napovedali v družbi, bodo plastični elementi steklenice iz papirja v celoti izdelani iz reciklirane plastike.

Coca-Cola še vedno razvija logistiko za uporabo povsem papirnatih steklenic za gazirane pijače. Družba išče materiale, ki so dovolj močni, da bi steklenice lahko polnili pod pritiskom in hkrati tudi dovolj močni, da se papir ne bi oluščil in spremenil okusa pijač, hkrati pa ostal dovolj upogljiv, da bo ustrezal zahtevam blagovne znamke.

Novi prototip steklenic iz papirja se razvija v okviru partnerstva med znanstveniki iz bruseljskih raziskovalnih in razvojnih laboratorijev Coca-Cole in The Paper Bottle Company (Paboco), danskega start-up podjetja, ki ga podpirata ALPLA in BillerudKorsnäs, v sodelovanju z družbami Carlsberg, L'Oréal in The Absolut.
 
Tehnologija, ki jo je razvilo podjetje Paboco, je zasnovana tako, da lahko ustvari steklenice, ki se lahko popolnoma reciklirajo. Izdelane so iz trajnostnih virov, lesa, in imajo materialno pregrado na biološki osnovi, primerno za tekočine, kot so gazirane in negazirane pijače, kozmetični izdelki in drugo.

Viri: Factiva, Packaging Europe, Tribune Media

Več informacij o globalnih trendih na področju živilske industrije