Coca-Cola bo od oktobra 2020 na Nizozemskem in na Norveškem polnila le R-PET plastenke iz 100 % reciklirane plastike

četrtek, 10. september 2020

Coca-Cola bo od oktobra 2020 na Nizozemskem in na Norveškem polnila plastenke iz 100 % recikliranega polietilen tereftalata (R-PET) in s tem zmanjšala uporabo neobdelane plastike iz fosilnih goriv.

Na Nizozemskem bodo od oktobra 2020 vse manjše, lokalno proizvedene plastenke blagovnih znamk Coca-Cola, Sprite in Fanta, proizvedene iz 100 % R-PET materiala. Pri večjih plastenkah bodo ta material začeli uporabljati v letu 2021. Zamenjava ne velja za plastenke Coca-Cola/ Fanta Orange 250 ml, Aquarius/Minute Maid 330 ml in Sprite 375 ml, ki jih proizvajajo v Franciji in Belgiji.

Norveška bo prešla na 100 % R-PET materiale za vse lokalno proizvedene plastenke v prvi polovici leta 2021. Zamenjava materialov pa ne bo veljala za blagovni znamki Fuze Tea in Powerade.

Coca-Cola napoveduje, da bodo s tem za 10.000 ton zmanjšali uporabo ne-recikliranega (virgin) poliestra polietilen tereftalata (PET) na Nizozemskem in za 4.300 ton na Norveškem. S tem bodo zmanjšali ogljični odtis podjetja na državo za 21 % na Nizozemskem, oziroma za 28 % na Norveškem.

Coca-Cola si je zadala cilj, da v naslednjem desetletju odpravi uporabo ne-recikliranega (virgin)PET v vseh plastenkah. S tem bodo odstranili več kot 200.000 ton ne-recikliranega PET na leto iz svojega portfelja embalaže. Coca-Cola je eden prvih proizvajalcev pijače, ki si je zastavil ta cilj. A vendar ohranja uporabo plastike, saj je v ponudbi plastične embalaže vedno več mešanic mehansko in kemično recikliranih virov, pa tudi surovin na biološki osnovi.

V prvem tednu septembra je tudi podjetje Unilever napovedalo, da bo do leta 2030 vse kemikalije, uporabljene v formulacijah izdelkov za čiščenje in pranje perila, pridobivalo iz obnovljivega ali recikliranega ogljika. S tem bodo v podjetju odpravili uporabo ogljika iz fosilnih goriv v tem sektorju.

Obe potezi, tako od skupine Coca-Cola, kot od skupine Unilever, kažeta na nov trend, ki se pojavlja med vodilnimi svetovnimi blagovnimi znamkami, to je zmanjšanje odvisnosti od kemikalij na osnovi fosilnih goriv.

Družba The Coca-Cola Co. je bila ustanovljena leta 1886 in ima sedež v Atlanti v ZDA. V letu 2019 je družba ustvarila 37,27 mlrd USD prihodkov, zaposluje pa približno 86.200 delavcev.

Viri: Factiva, WRBM Global Food, ICIS News

Več informacij o globalnih trendih na področju živilske industrije