Črna gora investira v luksuzni turizem

sreda, 13. junij 2018

Črna gora si je zadala ambiciozen cilj, da bo postala ena od vodilnih držav na Balkanu na področju luksuznega turizma.
Junija 2018 naj bi v zalivu Luštica odprli novo golf igrišče, ki ga je dizajniral Gary Player, egiptovska družba Orascom Development Holding pa namerava istočasno v Luštici odpreti prvi hotel s petimi zvezdicami. Hotel bo imel 111 sob in apartmajev, cene pa bodo znašale od 400 EUR na noč.

Po letu 2006 je bilo v Črni gori odprtih veliko novih hotelov, v okviru vladnih načrtov za povečanje hotelskih postelj na obalnih območjih na 100.000 do leta 2020. Veliko projektov je že končanih, veliko pa jih je še v izgradnji.

Luksuzni projekt v izgradnji je tudi projekt Porto Montenegro. Leta 2007 je tuja investicijska skupina plačala 23 mio EUR za 99-letni najem dela Kotorskega zaliva, ki je v državni lasti. Investicijsko skupino so sestavljali kanadski lastnik rudnika Barrick Gold Corporation, Peter Munk, ruski tajkun Oleg Deripaska in bankirja Nathaniel and Jacob Rothschild. Porto Montenegro je turistični resort, ki prestižnim gostom ponuja marino za luksuzne jahte, počitniške vile, prestižne trgovine in restavracije, mednarodno šolo za deskanje ter hotel s petimi zvezdicami, ki ga upravlja tajvanska družba Regent. Celoten resort je leta 2016 kupila investicijska družba iz mesta Dubai, cena nakupa ni bila razkrita. Do sedaj so prodali že 290 apartmajev in vil. Cene so se v obdobju gradnje povišale s približno 4.000 EUR/m2 na sedanjih 7.500 EUR/m2.

Črnogorski prihodki iz turizma so lani znašali 846,4 mio EUR, kar je približno 22 % državnega BDP. Po napovedih analitikov bo črnogorski turizem letos presegel prihodke v višini 900 mio EUR, kar Črno goro uvršča med eno najhitreje rastočih turističnih destinacij v Evropi. 

Vir: The Wall Street Journal
 
Več informacij o globalnih trendih na področju turizma