Črna gora ustanavlja novo letalsko družbo ToMontenegro

torek, 19. januar 2021

Črnogorska vlada je 14. januarja sporočila, da so se odločili za ustanovitev družbe z omejeno odgovornostjo za potniški letalski prevoz, imenovano »ToMontenegro«. Vlada bo za ustanovitev novega podjetja namenila 4 mio EUR ustanovnega kapitala.

Nova vlada Črne gore, ki je lani prišla na oblast, je konec lanskega decembra napovedala, da načrtuje zaprtje družbe Montenegro Airlines zaradi velikega dolga, ki ga je imela družba že pred izbruhom pandemije.

Letalska družba Montenegro Airlined zaposluje približno 360 ljudi in ima floto štirih zakupljenih letal, treh Embraer 195 in enega Fokker F100, ki ne letijo že od odločitve vlada o zaprtju, od 25. decembra lani. Letalska družba je na svoji spletni strani odločitev vlade označila za radikalno in nepričakovano ter se opravičila potnikom, katerih leti so bili odpovedani.

Črnogorski predsednik Milo Đukanović, čigar DPS je avgusta lani izgubila zakonodajne volitve, je zaprtje letalske družbe označil kot populistično odločitev. Prejšnja vlada pod vodstvom DPS se je zavzemala za načrt reševanja Montenegro Airlines v višini 155 mio EUR, vključno s poplačilom dolga v višini 105 mio EUR, vendar je načrt subvencioniranja opustila, potem ko je irski Ryanair na Evropsko komisijo vložil pritožbo in opozarjal na pretirano zaščito države.

Postopek ustanovitve novega letalskega prevoznika bo predvidoma končan letos februarja. Do takrat pa bo tudi znano, ali in pod kakšnimi pogoji bo Montenegro Airlines lahko še ohranil nekatere lete, vsaj v Beograd. 8. februarja bodo ustanovili novi upravni odbor družbe Montenegro Airlines, katerega naloga bo nadaljevati lete, dokler nova letalska družba ToMontenegro ne začne obratovati, kar naj bi se zgodilo v naslednjih 6 do 9 mesecih.

Po vladnih načrtih bo novi letalski prevoznik ToMentenegro prevzel eno letalo Embraer E195 družbe Montenegro Airlines, ki je v finančnem najemu in naj bi letos postal last podjetja, če bodo opravljena vsa plačila. Pogajanja z najemodajalci o prevzemu preostalih dveh letal E 195 pa so se tudi že začela.

Država predvideva, da bo novi prevoznik prevzel del delovne sile družbe Montenegro Airlines, kar je približno 180 zaposlenih, večinoma pilotov in kabinskega osebja, medtem ko bodo število zaposlenih v administraciji zmanjšali.

Črna gora je že opravila tudi pogovore z več letalskimi svetovalnimi podjetji o tem, kako naj bi novi prevoznik organiziral svoje operacijo in floto.
 
Viri: Factiva, Agence France-Presse

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta in logistike