Dan državnosti Republike Slovenije v Zagrebu

sreda, 30. avgust 2023


Slovensko veleposlaništvo na Hrvaškem in SLO CRO Poslovni klub  sta letošnji Dan državnosti obeležila  s slavnostnim sprejemom v atriju Muzeja mesta Zagreb.  Gostili smo gospodarstvenike,  diplomatski zbor,  hrvaške javne osebe in Slovence, ki živijo na Hrvaškem.


Foto: SLO CRO Poslovni klub

Kot je v nagovoru zbranim dejal veleposlanik Gašper Dovžan, Slovenija na pot, ki nas je pripeljala do lastne države, gleda z veliko hvaležnostjo in ponosom, saj se je za izgradnjo demokratične družbe trdo delala in se borila. „Tudi zaradi svojih bridkih zgodovinskih izkušenj bo Slovenija vedno na strani prav teh vrednot, kar je prepoznala tudi mednarodna skupnost, ki je z nedavno močno podporo izvolila Slovenijo za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov v prihodnjih dveh letih“ je poudaril Dovžan. Posebna osvežitev letošnjega sprejema je bila odločitev veleposlanika, da je imel celoten govor v slovenščini, medtem ko so zbrani gosti lahko na velikem ekranu sledili prevodoma v hrvaščini in angleščini.

Jedača in pijača so bile seveda slovenske, med njimi tudi nepogrešljiva kranjska klobasa, kraški pršut, kuhana šunka, belokranjska pogača, kremšnite in prekmurska gibanica in  vina slovenskih proizvajalcev.

V izjemno veselje nam je bilo, ker smo na dogodku videli številne priznane gospodarstvenike, člane kluba tako iz Slovenije, kot iz Hrvaške.  Za nas je proslava dneva državnosti republike  Slovenije ena izmed  izjemno pomembnih dogodkov, kjer povabljenci pridejo prvenstveno zaradi spoštovanja do naše države in ljudi, ki jih poznajo in šele potem tudi zaradi medsebojnega druženja pa tudi poslovnega srečanja.  

Delček nagovora veleposlanika: „Samostojna Slovenija je bila sen mnogih generacij naših prednikov, ki so gradile našo identiteto in samobitnost. Danes je na vseh nas, tistih, ki živijo v domovini kot tudi tistih, ki smo svoj dom zaradi različnih življenjskih okoliščin stalno ali začasno našli v tujini, da skupaj gradimo odprto, pluralno in demokratično družbo. Dovolite mi, da se s tega mesta zahvalim vsem, ki kot gospodarstveniki, športniki ali kulturniki in prostovoljni delavci v ljubiteljski kulturi, prispevate tako k razvoju tukajšnje družbe in gospodarstva kot tudi k ohranjanju in učenju slovenskega jezika in kulture na Hrvaškem.” Veleposlanik Dovžan na sprejemu v Muzeju mesta Zagreb
 
V torek, 20. junija, pa se je Slovenija spomnila tudi hrvaškega vstopa v Evropsko unijo. Te dni mineva namreč natanko 10 let od tega dogodka. Na Evropskem trgu je nastopil Orkester Slovenske policije, ki je zaigral tako slovenske kot hrvaške in tuje uspešnice, pridružila pa sta mu klapa hrvaške policije Sveti Mihovil in violončelistka Ana Rucner. Ob zvokih glasbe, na dan, ko so Zagreb prvič letos segrele prave poletne vročine, so uživali vsi mimoidoči, tako domačini, kot tudi tuji turisti.

Istega dne zvečer je bil v Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu še koncert legendarnih Pankrtov, pri čemer sta kot pokrovitelja sodelovala tudi Slovenski dom Zagreb in Svet slovenske narodne manjšine Mesta Zagreb.


Pripravila: 
Vesna Vukšinič Zmaić
SLO CRO Poslovni klubPreberite tudi:

Katere aktivnosti izvajajo predstavniki slovenskih poslovnih klubov v tujiniZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: