Danski farmacevtski velikan Novo Nordisk vreden več kot Danska

sreda, 16. avgust 2023
 

 Tržna vrednost podjetja Novo Nordisk znaša več kot 2,87 bilijona DKK


Delnice farmacevtskega velikana Novo Nordisk so se v torek, 8. avgusta povišale za 17 odstotkov, in sicer po objavi nove študije, ki je pokazala, da je zdravilo za debelost Wegovy zmanjšalo tveganje za srčne napade in možgansko kap, s čimer se je tržna vrednost podjetja dvignila nad 2,87 bilijona DKK (385 milijard EUR), kar je več kot leta 2022 danski bruto domači proizvod. 

Kljub težavam z dohitevanjem velikega povpraševanja na trgu je Novo Nordisk v drugem četrtletju 2023 povečal dobiček za 46 odstotkov na 19,4 milijarde DKK (nekaj več kot 2,6 milijarde EUR). V obdobju šestih mesecev je povečan dobiček za 39,2 milijarde DKK (malo več kot 5,2 milijarde UR), kar predstavlja 44 odstotno povečanje v primerjavi z enkami obdobjem lani. Po pričakovanjih sta za veliko rast zaslužna v prvi vrsti Wegovy in Ozempic, ki se uporabljata za hujšanje oziroma sladkorno bolezen tipa 2. Tako se je prodaja zdravila Wegovy v drugem četrtletju 2023 v primerjavi z enakim obdobjem 2022 povečala za 600 odstotkov, zdravila Ozempik pa za 60 odstotkov. 

Novo Nordisk je postalo najvrednejše dansko podjetje, saj je prehitelo logističnega kontejnerskega velikana A.P. Møller-Maersk in je po tržni vrednosti večje od svetovnih imen, kot so McDonalds, Nike in Coca Cola. Vreden je več kot skupna vrednost vseh drugih podjetij v indeksu C-25 delnic "modrih čipov", ki določa trende kopenhagenske borze, k čemur pripomore naraščajoča prodaja zdravil za zdravljenje debelosti in sladkorne bolezni. Delnica podjetja je druga največja vrednost delnic v Evropi in devetnajsta na svetu. 

Kljub izjemnim poslovnim rezultatom in uspehom na farmacevtskem trgu Novo Nordisk ne spi na lovorikah. Podjetje računa na uspeh novega zdravila CagriSema, ki je namenjeno diabetikom tipa 2, za katerega  analitiki menijo, da je lahko "novo zlato jajce" farmacevtskega velikana. Dosedanja testiranja zdravila so pokazala zelo pozitivne rezultate oz. naj bi zdravilo zagotavljalo potencialno izgubo teže do 25 odstotkov, kar je bistveno izboljšanje v primerjavi s 17 odstotki pri uporabi zdravila Wegovy. Predvidoma naj bi zdravilo prišlo na trg leta 2025 ali 2026. Slika: www.novonordisk.com


Pripravila:

Milena Stefanović Kajzer
Veleposlaništvo Republike Slovenije Kopenhagen


 

Preberite tudi:

Globalni trendi na področju farmacije