Danski Vestas bo dobavil 20 vetrnih turbin za vetrni park Kosava v Srbiji

sreda, 18. julij 2018

Dansko podjetje Vestas je podpisalo pogodbo za dobavo 20 vetrnih turbin kapacitete 69 MW za vetrni park Kosava v Srbiji. Pogodbo sta z Vestasom podpisala MK Fintel Wind, skupno podjetje srbskega vertikalno integriranega konglomerata MK Group in italijanska skupina Fintel Energia. Pogodba vključuje dobavo, montažo, obratovanje ter 12-letni servis vetrnih turbin. To je za Vestas do sedaj največje naročilo s strani MK Fintel. Dobava vetrnih turbin je predvidena v zadnjem kvartalu leta 2018, vetrni park pa naj bi začel obratovati v prvem četrtletju leta 2019. Prva faza vetrnega parka Kosava je za MK Fintel Wind do sedaj tretji in hkrati največji projekt, ki ga izvajajo s podjetjem Vestas. V načrtu je še druga faza tega projekta v Srbiji ter ambiciozni cilji poslovanja po Balkanu in Rusiji, predvidoma tudi v sodelovanju s podjetjem Vestas.

Dansko energetsko podjetje Vestas je bilo ustanovljeno leta 1945 in ima sedež v Aarhusu na Danskem. Ukvarja se s proizvodnjo in razvojem vetrne energije s pomočjo novih tehnologij. Podjetje ima nameščenih več kot 59.909 vetrnih turbin na šestih kontinentih, ki skupaj proizvedejo več kot 145 mio MW energije na leto. Podjetje ima 23.300 zaposlenih, v letu 2017 pa je ustvarilo prihodke v višini 9,4 mlrd EUR. Vestas je prisoten v Srbiji že od leta 2008. To je tretji skupni projekt s podjetjem MK Fintel Wind v Srbiji. Prva dva skupna projekta sta bila vetrna parka Kula in La Piccolina.

MK Fintel Wind je skupno podjetje med MK Group in Fintel Energia Group, kjer imata podjetji 46 %, oziroma 54 % lastniški delež. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2008 in trenutno upravlja dva vetrna parka v Srbiji v skupni kapaciteti 16,5 MW.

Vir: SeeNews

Več informacij o globalnih trendih na področju OVE