Digitalizacija beloruskega gospodarstva je v polnem teku

torek, 02. november 2021

Digitalizacija je danes trend v razvoju svetovnega gospodarstva in digitalne rešitve se vse več uporabljajo tudi v beloruskih industrijskih podjetjih. Tovarna avtomobilov BelGee iz Belorusije je nazoren primer digitalne tovarne, kjer so digitalizirani skoraj vsi procesi, od načrtovanja proizvodnje, upravljanja opreme, pa vse do montaže. Podobno tehnologijo so implementirali tudi v družbi BelAZ, ki proizvaja gradbeno mehanizacijo. BelAZ že proizvaja robotiziranega vlačilca, v bližnji prihodnosti pa ima v načrtu izvedbo projekta »inteligentni kamnolom«, kjer bodo delovali le gradbeni stroji brez voznikov.

Projekti razvoja brezpilotnih modelov potekajo tudi pri drugih beloruskih proizvajalcih kmetijske mehanizacije in strojev, kot so MTZ, Gomselmash, MAZ in Belkommunmash. Beloruski proizvajalec strojne opreme Integral Holding je implementiral razširjeno različico integriranega informacijskega sistema za podporo življenjskemu ciklu elektronskih izdelkov, v družbi Lidagroprommash pa razvijajo projekt za implementacijo enotnega sistema za celovito avtomatizacijo poslovnih procesov. Podoben projekt ima v načrtu tudi proizvajalec avtomobilskih delov Belavtomaz.

V Belorusiji obstajajo načrti za razvoj domače standardne rešitve za proizvodna podjetja, da bi jo kasneje lahko ponudili kot storitev beloruskim podjetjem, ob upoštevanju predhodne prilagoditve za določeno proizvodnjo. Kot pilotna mesta za takšno rešitev so bila s strani vlade določena naslednja podjetja: MTZ, Minsk Motor Plant in MMZ.

Tudi beloruski energetski sistem pospešeno uvaja digitalne tehnologije. Beloruska vlada je sprejela strategijo avtomatizacije in digitalizacije za podjetja za oskrbo z energijo in plinom za obdobje 2021-2025. Strategija je že prinesla nekaj konkretnih rezultatov. Digitalizirali so vse plinske sisteme, več kot 65.000 km plinskih omrežij. Vsi tehnološki procesi so visoko avtomatizirani. Zahvaljujoč temu se je povečala produktivnost dela, zmanjšali so se operativni stroški, dispečerji pa se lahko hitreje odzovejo na težave. V energetski industriji zdaj potekajo dela za avtomatizacijo proizvodnih objektov. Posebna pozornost je namenjena omrežnim objektom v smislu prenosa in distribucije električne energije. Lep primer je nedavni zagon 330 KW razdelilne transformatorske postaje (RTP) Mogilev 330. To je prva digitalna RTP v tem napetostnem razredu v Mogilevu. Za zbiranje in prenos informacij uporablja postaja najnaprednejše tehnologije, digitalne tokovne in napetostne transformatorje ter optične kabelske komunikacije med različnimi napravami. V okviru tega projekta so bili v Belorusiji prvič uporabljeni TW lokatorji napak, ki določajo kraj poškodbe na daljnovodih. Omogočajo lociranje napak z visoko natančnostjo, do nekaj deset metrov od kraja poškodbe na daljnovodih. V tem primeru se čas, potreben za njihovo odpravo, znatno zmanjša.
 


Viri: Factiva, Business World Agency, BELTA

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT