Digitalna plačila povečujejo rast trga blockchain tehnologije v Indiji

sreda, 04. julij 2018

Po napovedih analitikov naj bi indijski trg blockchain tehnologije v obdobju 2018-2024 rasel po 58 % skupni letni stopnji rasti (CAGR), predvsem zaradi pospešenega širjenja digitalnih plačilnih rešitev. Blokchain tehnologija, ki je znana kot protokol za izmenjavo vrednosti, se hitro uveljavlja v različnih sektorjih na indijskem trgu; v bančnem in finančnem sektorju, transportu, dobavnih verigah in tudi v državni upravi.

Po napovedih analitikov bo blockchain tehnologija v Indiji v prihodnjih letih zabeležila precejšnjo rast, kljub temu, da je trenutna ozaveščenost potrošnikov za to posebno tehnologijo šele v začetni, nišni fazi. Rast trga bodo spodbudile naraščajoče rešitve za digitalno plačevanje preko različnih posrednikov, vključno z digitalnimi denarnicami in enotnim plačilnim vmesnikom (UPI). Indijski trg digitalnih plačilnih rešitev naj bi se v dveh letih povečal za približno 10-krat in leta 2020 dosegel vrednost 413,2 mlrd EUR. V letu 2017 je bil indijski trg digitalnih plačilnih rešitev vreden le 42 mlrd EUR.

V letu 2017 je bil v Indiji najbolj donosen segment na trgu blockchain tehnologije javni sektor, predvsem zaradi večje potrebe po integraciji blockchain rešitev v javno dostopna omrežja v državi. Največ prihodkov na tem trgu je v letu 2017 dosegla zahodna regija v Indiji, zaradi povečanega števila uporabnikov tehnoloških rešitev, ki se nanašajo na BFSI (bančne in finančne storitve ter zavarovalništvo) ter promet in logistiko. Največji konkurenti na indijskem trgu blockchain tehnologije so Zebi, Primechain, Krypc, Accubits in IBM ter Ernst & Young.

Nedavna prevara v indijski nacionalni banki Punjab National Bank (PNB), ki je znašala več kot 1,4 mlrd EUR, je med indijskimi potrošniki porušila zaupanje v varnost v javnih bankah. Zato so v bančnem sektorju že začeli z načrti za sprejetje blockchain tehnologije v sedanji bančni sistem, da bi se izognili goljufijam in prevaram. Ena prvih bank, ki namerava sprejeti blockchain tehnologijo je Državna banka Indije (SBI), ki ocenjuje, da ji bo vertikalna finančna aplikacija do leta 2024 pomagala doseči višjo stopnjo rasti in povečati delež prihodkov na več kot 58 % do leta 2024.

Vir: Trivone Digital Services Pvt. Ltd.

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT