Dobri poslovni rezultati podjetij v ZAE

torek, 31. avgust 2021

Podatki o dobičkih podjetij v ZAE za prvo polovico leta 2021 kažejo izrazito izboljšanje gospodarstva v primerjavi z letom prej, ko je bila pandemija COVID-19 na vrhuncu.

Poslovni rezultati v različnih sektorjih kažejo na trajno povečanje dobičkonosnosti v prvi polovici leta 2021, saj si je gospodarstvo po težkih razmerah lani nekoliko opomoglo.

Banka Abu Dhabi Commercial Bank je v prvi polovici leta 2021 poročala o neto dobičku v višini 2,52 mlrd AED (približno 583,3 mio EUR), kar je 76 % več kot v enakem obdobju lani. Največja kreditna banka v ZAE, First Abu Dhabi Bank, je v istem obdobju zabeležila 11 % povečanje čistega dobička, ki je v prvem polletju 2021 znašal 5,4 mlrd AED (približno 1,2 mlrd EUR). Visok dobiček je posledica rasti prihodkov zaradi solidne uspešnosti v osnovnih dejavnostih banke.

Energetska družba Abu Dhabi National Energy Company je v prvi polovici leta 2021 poročala o neto prihodku v višini 2,9 mlrd AED (približno 671,3 mio EUR), kar je medletno povečanje za 2,4 mlrd AED ali približno 555,5 mio EUR, zahvaljujoč višjim mednarodnim cenam nafte in plina.
 
Tudi podjetja iz Dubaja so v prvem polletju 2021 beležila visoke dobičke. Logistični velikan DP World je v prvih 6 mesecih 2021 medletno povečal dobiček za 52 % na 1,3 mlrd EUR, zahvaljujoč višji zasebni potrošnji in okrevanju svetovne trgovine.

Uspešnost podjetij s sedežem v ZAE, ki imajo regionalni in globalni doseg, ni odvisna le od sorazmerno hitre strategija cepljenja in ponovnega odpiranja gospodarstva, temveč tudi od svetovnih gospodarskih razmer. Mednarodna trgovina je tako začela naraščati, ko so bile odpravljene omejitve v posameznih državah po svetu. Razširitev okužb z novo Delta različico virusa, je poslabšala svetovno gospodarstvo, saj so nekatere države ponovno uvedle omejitve, vendar v manjšem obsegu, kot v prvem in drugem valu pandemije.

Boljše poslovne rezultate je v 1. polletju beležil tudi nepremičninski sektor, kar je posledica večjega obsega transakcij. Nepremičninska družba Aldar Properties iz Abu Dhabija je v tem obdobju medletno povečala čisti dobiček za 35 % na 1,06 mlrd AED (približno 245,4 mio EUR). Največja nepremičninska družba v Dubaju, Emaar Properties, je v tem obdobju sicer zabeležila manjši upad čistega dobička v primerjavi z letom prej, a je to posledica visokega dobička v letu 2020 zaradi prodaje premoženja. Izboljšanje razmer v nepremičninskem sektorju ZAE bo podprla tudi nadaljnjo rast dobičkov podjetij do konca leta.  

Podatki o uspešnosti podjetij kažejo na pomembno oživljanje dejavnosti zasebnega sektorja v letih 2021–2022, ki ga spodbujata ponovno odpiranje svetovnega gospodarstva in močnejše domače povpraševanje. EIU v svoji avgustovski napovedi napoveduje ZAE 3,4 % rast BDP v letu 2021 in 4,5 % rast v letu 2022.


Viri: Factiva, The Economist Intelligence Unit