Družba Alfa Laval je kupila novo tehnologijo za dobavo piva

četrtek, 14. januar 2021

Švedska družba Alfa Laval, največji globalni konkurent na področju prenosa toplote, separacije in ravnanja s tekočinami, je kupila ameriško podjetje Sandymount, ki je razvilo edinstveno in patentirano membransko tehnologijo za koncentriranje piva. Ta tehnologija bo v kombinaciji s široko paleto izdelkov Alfa Laval, družbi odprla zanimive poslovne priložnosti in omogočila bolj trajnostno oskrbovalno verigo za dobavo piva. Datum podpisa in zaključka posla je bil 31. december 2020.

Patentirana membranska tehnologija Revos (TM), ki jo je razvilo podjetje Sandymount, bo v kombinaciji z bogato paleto izdelkov Alfa Laval za proizvodnjo piva, proizvajalcem piva omogočila dostavo visokokakovostnega piva v koncentrirani obliki. Rešitev obravnava neučinkovitost prevoza pri oskrbi s pivom, kjer pivo ostaja eden redkih izdelkov, ki se distribuira predvsem v obliki tekočine, oziroma vode, vse od proizvajalca do potrošnika.

»Ta nova tehnologija je dragoceno dopolnilo portfelja pivskih rešitev Alfa Laval, ki nam bo omogočila izvajanje postopkov za visokokakovostno zgoščeno pivo,« pravi Nish Patel, predsednik divizije za hrano in vodo. »Inovativne in preizkušene rešitve, kot je ta, bodo izboljšale dobavne verige naših kupcev, hkrati pa bodo imele pozitiven učinek tudi na okolje.«

Ronan McGovern, ustanovitelj podjetja Sandymount, je nad izpeljanim poslom izrazil zadovoljstvo in povedal, da so tehnologijo Revos že preverile in potrdile večje svetovne pivovarne.

Novo pridobljeno podjetje bo s svojim ustanoviteljem in zaposlenimi vključeno v poslovno enoto Food Systems v diviziji Food & Water.

Po ocenah tržne analize Global Beer Market Report 2020, naj bi globalni trg piva v obdobju 2020-2025 rasel po 3,7 % povprečni letni stopnji in v letu 2025 dosegel približno 710 mlrd USD po maloprodajnih cenah.

Družba Alfa Laval deluje na področju energetike, pomorstva ter hrane in vode. Svoje strokovno znanje, izdelke in storitve ponuja široki paleti industrij v približno 100 državah. Inovativne tehnologije Alfa Laval so namenjene čiščenju, prečiščevanju in ponovni uporabi materialov ter spodbujajo odgovornejšo uporabo naravnih virov. Prispevajo k večji energetski učinkovitosti in rekuperaciji toplote, boljšemu čiščenju vode in manjšim emisijam. Družba Alfa Laval ima približno 17.500 zaposlenih. Letni prihodki družbe so v letu 2019 znašali 46,5 mlrd SEK, kar je približno 4,4 mlrd EUR. Družba kotira na Nasdaq OMX, sedež pa ima v mestu Lund na Švedskem.

Viri: Factiva, Dow Jones

Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav