Švedska

Predstavitev gospodarstva Švedske

Predstavitev države

Uradni naziv:

Mednarodna oznaka:

Glavno mesto:

Velikost (km2):

Prebivalci (mio):

Uradni jezik:

Vera:

BDP na prebivalca:

Denarna enota:

Čas:

Klicna številka:

Konungariket Sverige / Kraljevina Švedska

SE / SWE

Stockholm

450.295

10,1

Švedski

Luteranci 61,8 %, ateisti 30 %, ostali 8,2 %

47.192 EUR (2019)

Švedska krona (SEK)

Enako kot v Sloveniji

+ 46


Večja mesta

Večja mesta Število prebivalcev 
Stockholm 949.761
Göteborg 564.039
Malmö 333.633
Uppsala 219.914

 

Politična ureditev

Politični sistem:

Ustavna monarhija

Pravni sistem:

Temelji na ustavi iz l. 1974.

Zakonodajna oblast:

Enodomni parlament (Riksdag) šteje 349 članov neposredno izvoljenih za štiriletni mandat. V primeru predčasnega razpada, novi parlament služi le preostanek mandata prejšnjega zbora.

Volitve:

Zadnje parlamentarne volitve so bile 9. septembra 2018, naslednje bodo septembra 2022.

Vodstvo države:

Kralj Carl XVI Gustaf; kralj nima nobene vloge v vladi.

Izvršilna oblast:

Kabinet vodi premier, ki je odgovoren parlamentu. Na zadnjih parlamentarnih volitvah septembra 2018 so z 28,4 % glasov zmagali trenutno vladajoči Socialdemokrati (SAP). Sledi stranka Zmernih z 19,8 % in Švedski demokrati s 17,6 % glasov.

Premier: Stefan Lofven (SAP)

 

Švedska je članica EU (European Union) in EEA (European Economic Area). Kot polnopravna članica EU sodeluje v vseh sporazumih, katerih podpisnica je EU. Včlanjena je tudi v OECD (Organization for Economic Cooperation and Development) in WTO (World Trade Organization).


Vir: EIU; Factiva, marec 2020.

 

Gospodarska politika vlade

Vsa vladna prizadevanja so trenutno usmerjena v boj proti pandemiji korona virusa, zagotavljanje odpornega zdravstvenega odziva in uvajanje shem socialnega varstva za podjetja in gospodinjstva. Na splošno obstaja soglasje o ekonomskem in socialnem modelu, ki se zdi uspešen. V primerjavi z drugimi državami po svetu je Švedska uvedla manj restriktivne ukrepe v boju proti pandemiji. Karantene niso uvedli in v času pandemije je bilo dovoljeno zbiranje do 50 ljudi. Vrtci in šole za učence, stare do 16 let, so ostali odprte. Restavracije, kavarne in trgovine so prav tako ostale odprte, čeprav so jih mnogi zaprli na lastno pobudo zaradi pomanjkanja kupcev. Glavni pristop švedskih oblasti je izdajanje priporočil in ne zakonsko določenih predpisov.

Vlada se ukvarja tudi s politiko trga dela, zlasti s spodbudami za delo (vključno z višino nadomestila za brezposelnost), mejnimi davčnimi stopnjami, z vprašanji o prihodnosti jedrske energije ter obsegu privatizacije javnih služb in državnih podjetij. Politike liberalnega priseljevanja se od leta 2015 zaostrujejo zaradi zaostrovanja javnega odziva. Riksbank (centralna banka) je opustila politiko negativnih obrestnih mer zaradi vprašljive finančne stabilnosti. Reševanje povišanega dolga gospodinjstev ostaja pomembna prednostna naloga vlade.Vir: EIU; Factiva, oktober 2020.


 

Poglejte si tudi:

Pregled gospodarskih gibanj

Gospodarske panoge