Švedska

Poslovni obisk Švedske

Državni prazniki in dela prosti dnevi na Švedskem

 
v letu 2022  
1. januar novo leto
6. januar sveti trije kralji
15. april veliki petek
16. april velika sobota
17. april velika noč
18. april velikonočni ponedeljek
1. maj praznik dela
26. maj vnebohod
4. junij binkoštna sobota
5. junij binkoštna nedelja
6. junij dan državnosti
24. junij kresni večer
25. junij kres
5. november vsi sveti
24. december božični večer
25. december božič
26. december dan obdarovanja
31. december novoletni večer

Vir: www.timeanddate.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 49 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Uradni list RS, št. 76/2019)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.

 

Električna napetost

230 voltov, 50Hz.

 

Poslovni običaji

Za Švedsko je egalitarizem ena izmed največji vrednot. Konsenz in kompromis so vgrajeni v poslovno in zasebno življenje. Pri poslovanju s Švedsko so zato zunanji znaki hierarhije med sodelavci ali status sodelavca navzven manj jasno izraženi ali pa sploh niso izraženi.

Osnovna pravila komunikacije pri pozdravu in sestanku

 • Pomemben je močan stisk roke ob pozdravu. Moški mora vedno počakati, da ženska najprej sama ponudi roko. Če nosite rokavice, jih je potrebno najprej sneti, šele nato se lahko rokujete.
 • Švedi radi najprej vzpostavijo medsebojne odnose na neformalnem nivoju. Kljub temu pa sta zasebno in poslovno življenje strogo ločena. Neformalnost namreč ni izenačena z intimnostjo.
 • Pomemben je nagovor oseb po njihovem imenu.
 • Pri pogovoru je zelo pomemben osebni prostor, kar pomeni, da se je potrebno po rokovanju izogibati kakršnim koli telesnim stikom. Torej objemi ali potrepljanje po rami, ki je sprejemljivo v arabskem svetu, na Švedskem ni zaželeno.
 • Med pogovorom so roke v žepu znak slabega poslovnega odnosa in nespoštovanja do sogovornika.
 • Švedski način komunikacije je odprt in neposreden. Sogovornika ne prekinjamo. Radi imajo izmenjavo mnenj na osrednjo temo sestanka.

 

Poslovna oblačila

 • Primerna so konservativna oblačila. Moški naj oblečejo temno obleko, s srajco in svileno kravato.
 • Za ženske so primerni kostimi s krilom ali hlačami.
 • V skladu z egalitarizmom s svojimi oblačili ne smemo izstopati.


Poslovni sestanki

 • Sestanek je potrebno dogovoriti vsaj dva tedna vnaprej.
 • Izogibati se je potrebno počitniških mesecev kot so julij, avgust, druga polovica februarja in prva polovica marca. Med božičnimi počitnicami je večino Švedov nedosegljivih.
 • Točnost je pomembna ne samo v poslovnem svetu, temveč tudi pri neformalnem druženju. V primeru zamude je potrebno nemudoma sporočiti (telefonski klic). Netočnost lahko negativno vpliva na poslovno sodelovanje.
 • Švedi spoštujejo (potencialne) partnerje, ki imajo znanje in izkušnje. Pri tem so pozorni na vsako podrobnost. Zato morajo biti vse predstavitve skrbno pripravljene in logično organizirane.
 • Odločitev se nikoli ne sprejme na prvem sestanku. Prvi sestanek je namenjen spoznavanju in ocenjevanju vas in vašega podjetja ali vaše ponudbe. Za končno odločitev bo potrebno več zaporednih sestankov.
 • Med pogajanjem ne kažite čustev. Potrebno je ostati miren in zbran. Konsenz je edino merilo pri sprejemanju odločitev.
 • Nepotrebno je vlaganje energije v prepričevanje najvišjega vodstva, saj bo odločitev sprejeta na srednjem ali celo na nižjem nivoju vodij.
 

Jezik

Švedščina je germanski jezik in ga govorijo tudi v nekaterih predelih Finske. Švedi, Danci in Norvežani se z malo truda medsebojno razumejo. Večina Švedov govori angleško in med angleščino ter švedščino je moč najti kar nekaj podobnosti.

Švedska abeceda je sestavljena iz 29 znakov. Dodatni trije so Å, Ä, in Ö. Razvrščeni so povsem na koncu abecede. V kolikor v telefonskem imeniku iščete priimek Åkerblad, ga najdete skoraj povsem na koncu.