Dubai Expo je spodbudil gospodarsko aktivnost v ZAE

torek, 12. april 2022

 
Vpliv Dubai Expa na gospodarstvo v ZAE

31. marca se je po 6 mesecih končal Dubai Expo 2020. Mednarodni sejem je spodbudil gospodarsko aktivnost in razpoloženje v ZAE ter pomagal premagati nekatere izzive, povezane s pandemijo koronavirusa, s katerimi se sooča gospodarstvo. Po uradnih podatkih je ob koncu dogodka število obiskovalcev doseglo 24 mio, saj so se omejitveni ukrepi, ki so veljali za lokalna in mednarodna potovanja, sprostili, zlasti marca 2022. Število obiskovalcev je skoraj doseglo zastavljeni cilj 25 mio, ki je bil določen pred pandemijo. Približno 30 % vseh obiskovalcev Dubai Expo je bilo iz tujine.

Dubai Expo je imel veliko vlogo pri zagonu gospodarskega okrevanja ZAE po škodi, ki jo je dolgotrajna pandemija povzročila turizmu in trgovini. Pomagal je tudi pri pozicioniranju ZAE kot globalnega in ne le regionalnega poslovnega središča. Poleg tega je pripomogel tudi k boljši poslovni klimi v zasebnem sektorju, zlasti v Dubaju, ki je osredotočen na storitve. Indeks nabavne dejavnosti nenaftnega zasebnega sektorja (The Purchasing Managers' Index) je v obdobju oktober-december 2021 dosegel najvišjo raven od sredine leta 2019 in je ostal na visoki ravni tudi v obdobju januar-februar 2022, ko je val Omicrona ponovno ogrozil mednarodna potovanja.

Največ neposrednih koristi so od Dubai Expa imeli turistični, gostinski in letalski sektorji.
Hotelirski sektor je sredi marca beležil več kot 85 % zasedenost hotelov.
Mednarodno letališče v Dubaju je v Q4 2021 beležilo 11,8 mio potnikov, kar je največ po Q1 2020, ko je izbruhnila pandemija.
Ta dva sektorja sta pomemben motor rasti za dubajsko gospodarstvo in sta bila v letih 2020-2021 močno prizadeta. Čeprav bo konflikt v Ukrajini in njegov vpliv na svetovno povpraševanje verjetno upočasnil nadaljnje okrevanje turizma v ZAE, je Expo Dubai vendarle zagotovil trdno osnovo.
Dogodek je pomagal postaviti temelje za številne trgovinske in druge sporazume, katerih razvoj je prednostna naloga vladne politike. Expo je tudi dvignil prepoznavnost ZAE po izzivih pandemije. Cene nepremičnin so še vedno pod ravnmi iz obdobja 2013–2014, a bodo višje mednarodne cene nafte pripomogle k povečanju regionalne likvidnosti in bodo podprle rast trga.
 

Dubai Expo je pospešil turizem, ki pa še ni dosegel ravni pred pandemijo
Dubai International Airport – prihodi potnikov po mesecih v mio

 

Vir: Dubai Civil Aviation Authority
 

Napovedi EIU

Dubai Expo je spodbudil turizem, vendar je ključni izziv za dubajske oblasti izogibanje presežnim zmogljivostim v ključnih sektorjih, zlasti v nepremičninskem in v turizmu. Mesto se pripravlja, da bi namestilo več kot 145.000 novih delavcev in prebivalcev ter vrsto novoustanovljenih podjetij. Kljub temu, da naftni trgi podpirajo lokalno povpraševanje, smernice svetovnega gospodarstva kažejo, da bo presežna zmogljivost ostala težava v srednjeročnem obdobju.

 
Viri: Factiva, The Economist Intelligence Unit

 

Preberite še: 

Globalni trendi na področju turizma

Vpliv rusko-ukrajinske vojne na turistični sektor