Vpliv rusko-ukrajinske vojne na turistični sektor

torek, 01. marec 2022

Negotovost, omejitve mobilnosti in višje cene energentov, ki so posledica vojne med Rusijo in Ukrajino, ponovno ogrožajo okrevanje turizma, ki je to pomlad upal na ponovni razcvet.

Energetska kriza, ki jo je vojna še zaostrila, bo vplivala na prihodke gospodinjstev, ki so že tako prizadeta zaradi visoke inflacije in stroškov goriva. Tako bodo imela gospodinjstva manj sredstev namenjenih za potovanja, poleg tega pa se bodo zaradi krize dvignile tudi cene letalskih kart in drugih stroškov prevoza.

Enega najmočnejših vplivov na turistični sektor bo imel dvig cen nafte, kar bo povzročilo dvig cen letalskega prevoza. Gorivo oziroma nafta predstavlja približno tretjino skupnih stroškov letalskih prevoznikov. Turistični sektor bodo prizadele tudi visoke cene energije.
 
Izbruh vojne v Ukrajini bi lahko močno vplival na zračni promet v Evropi in znatno zmanjšal velik ruski turistični trg.
Vojna je že povzročila zaprtje zračnega prostora okoli vojnega območja in bi lahko močno vplivala na turistične tokove v in iz držav v vojni.
 
V španskem turističnem sektorju ocenjujejo, da bo zaradi vojne najbolj prizadet hotelirski sektor. 
Španija je v zadnjih letih za ruske turiste najbolj popularna turistična destinacija. Španski hoteli zaenkrat še ne beležijo veliko odpovedi, vendar že opažajo upočasnitev rezervacij, kar je posledica negotovosti glede prihodnosti nove krize. To ponovno upočasnjuje turizem, ki se že dve leti prizadeva za okrevanje po pandemiji.

Večji ponudniki potovalnih storitev in organizatorji potovanj za enkrat še ne opažajo, da bi ruska invazija na Ukrajino vplivala na rezervacije potovanj v Zahodno Evropo in druge destinacije. Rezervacije za vzhodno Evropo so bile tako ali tako majhne v primerjavi z drugimi destinacijami.
 
Thomas Cook Indija recimo opaža celo povečano povpraševanje s trgov, kot so Švica, Francija in Španija, kjer je zanimanje za potovanja do trikrat višje kot lani.
 
Britanska spletna potovalna agencija EaseMyTrip poroča, da so popotniki, ki so rezervirali potovanja v Ukrajino in Rusijo, preklicali rezervacije in že iščejo druge možne destinacije, kot so Dubaj, Maldivi in Šrilanka. Agencija za zdaj ne opaža večjih odpovedi za potovanja v katero koli drugo državo.
 
Viri: Factiva, CE Noticias Financieras, The Economic Times
 
Več informacij o globalnih trendih na področju turizma